Condoleezza Rice, secretarul de stat american, a pornit prin Asia in cautarea unei baze militare pentru trupele Statelor Unite. Baze prin care Washingtonul vrea sa instaureze democratia in regiune, si nu sa le foloseasca pentru operatiuni militare.

Condoleezza si-a inceput vizita la Biskek, capitala Kirgizstanului, cu o sugestie adresata criticilor politicii externe americane: Statele Unite nu au nevoie de baze militare noi pentru a se lupta cu terorismul, ci de baze militare care sa sprijine democratiile din regiune. Washingtonul a trimis-o in patru tari central-asiatice - Kirgizstan, Afganistan, Kazahstan si Tadjikistan - din doua considerente. Cotidianul Komemersant sustine ca oficialul american trebuie sa gaseasca un loc unde sa transfere baza militara inchisa de autoritatile uzbece si sa convinga cele patru regimuri aflate pe agenda vizitei de necesitatea crearii unei organizatii regionale din care Rusia, China si Iranul sa fie excluse.

PUTIN INTRA IN SCENA

Dupa razboiul din 2001 din Afganistan, Statele Unite au infiintat, in Uzbekistan, o baza la Karshi-Khanabad, destinata operatiunilor militare si umanitare din Afganistan. Relatiile cu Uzbekistanul s-au inrautatit, autoritatile de la Taskent acuzand Washingtonul pentru sprijinirea rebeliunii din primavara si pentru incurajarea rebelilor de a fugi din tara, in loc sa raspunda in fata justitiei pentru faptele lor.

Aici, Rusia a intrat in scena si, in timpul unei intrevederi intre presedintele Vladimir Putin si omologul sau tadjic, Emomali Rahmonov, cei doi au discutat despre posibilitatea ca Statele Unite sa-si instaleze o baza miltara in Tadjikistan. Seful Kremlinului l-a convins pe Rahmonov "sa nu accepte popunerea americana", scrie Kommersant, insistand asupra faptului ca Rice va incerca, probabil, sa convinga conducerea tadjica de beneficiile si importanta construirii unei baze pe teritoriul tarii lor.

Daca secretarul american de stat a primit aceasta insarcinare de la Washington, asa cum banuieste ziarul Kommersant, atunci s-ar putea lupta cu morile de vant. Mai ales ca presedintele tadjic a declarat, in urma cu mai multe saptamani, ca "nu a existat nici macar o singura baza militara a Statelor Unite in Tadjikistan si nu va exista vreodata".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.