Cuplurile internationale care decid sa divorteze vor putea alege, in curand, legislatia carui stat se aplica in cazul lor, potrivit unor noi reglementari la nivelul UE, adoptate in unanimitate, joi, de Comitetul pentru Afaceri Legal

De exemplu, noile reguli vor permite unui cuplu fraco-german, stabilit in Belgia, sa aleaga daca divortul se deruleaza conform legilor din Franta, Germania sau Belgia, potrivit MEDIAFAX.

Noile reglementari urmeaza sa fie aprobate de ministrii de Justitie ai statelor membre UE, vineri si de catre plenul Parlamentului European in decembrie, la Strasbourg
. Adoptarea modificarilor se face, in premiera in UE, printr-o noua procedura de "intarire a cooperarii", la care au aderat momentan 14 state membre.

Persoanele care vor dori sa divorteze in alt stat decat cel de origine vor trebui sa dovedeasca, totusi, o legatura stransa cu acesta, respectiv prin rezidenta sau nationalitate. De asemenea, sotii trebuie sa cada de acord asupra statului in care vor oficia divortul.

  • Statele membre care adopta actul normativ

Statele membre care au adoptat procedura mai rapida de promulgare a actului normativ sunt Belgia, Bulgaria, Germania, Spania, Franta, Italia, Letonia, Luxemburg, Ungaria, Malta, Austria, Portugalia, Romania si Slovenia. Alte state membre sunt invitate sa adere la acest acord, in orice moment.

Noua legislatie ar intra in vigoare la 18 luni dupa aprobarea de catre statele membre.

Potrivit statisticilor Comisiei Europene si ale Consiliului Europei, in UE sunt aproximativ 122 de milioane de casatorii, dintre care 16 milioane (13 la suta) sunt considerate "internationale".

In 2007, s-au inregistrat peste un milion de divorturi in statele membre, dintre care 140.000 au elementul "international".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.