O carte recent publicata sustine ca Africa s-ar putea hrani de una singura, in doar o generatie si ar putea chiar sa devina unul dintre exportatorii agricoli importati ai lumii.
Cartea intitulata "Noua Recolta" (n.r. The New Harvest), scrisa de Calestous Juma, profesor la Universitatea Harvard, indeamna liderii agricani sa investeasca in agricultura din Africa pentru a o dezvolta, scrie BBC. Astfel, imbunatatirea infrastructurii, mecanizarea si culturile de organisme modificate genetic ar putea creste foarte mult productia.

Cartea a fost prezentata liderilor africani saptamana aceasta in Tanzania la un summitul legat de securitatea alimentara si schimbarile climatice.

Adresandu-se reporterilor BBC, profesorul Juma a spus ca liderii africani trebuie sa recunoasca ca "agricultura si economia in Africa sunt unul si acelasi lucru". "Este responsabilitatea unui presedinte african sa modernizeze economia si asta inseamna in primul rand, modernizarea agriculturii", a explicat profesorul.

Desi productia globala de alimente a crescut vertiginos in ultimele decade la nivel mondial, aceasta a stagnat in multe zone din Africa, cu toate ca forta de munca nu a fost si nu este o problema.

Profesorul Juma estimeaza ca in timp ce productia de alimente a crescut cu 145% la nivel global in ultimii 40 de ani, din 1960 si pana in prezent, din cauza penuriei de investitii, proctia africana de alimente a scazut cu 10%. Astfel, desi ce 70% dintre africani activeaza in sectorul agricol, randurile persoanelor ce sufera de subnutritie a crescut in ultimele doua decade cu 100 de milioane, pana la 250 de milioane de persoane.

Calestous Juma sustine ca Africa poate ajunge sa se hraneasca de una singura in numai o generatie daca isi va dezvolta infrastructura de baza. Astfel, fermele ar trebui mecanizate, prin construirea de facilitati de stocare si de procesare, in timp ce biotehnologia si culturile morificate genetic ar trebui sa fie folosite acolo unde pot aduce beneficii.

Citeste si:
Andreea Tonciu, reacție neașteptată când a fost întrebată dacă a...
Andreea Tonciu, reacție...

"Africa de Sud, Burkina Faso si Egiptul deja folosesc culturile modificate genetic si ne asteptam ca in urmatorii ani si Kenya si Tanzania sa le foloseasca. (...) In industria bumbacului, oamenii nu isi pot permite sa cumpere pesticide, iar acum avem seminte care au nevoie de mai putine pesticide sau chiar de niciunul. Acest lucru va face productia de bumbac (n.r. din Africa) mult mai viabila din punct de vedere comercial. (...) De asemenea, exista si posibilitatea de a cultiva culturi rezistente la seceta, in special porumb, deoarece acesta este foarte consumat in Africa. Acest lucru nu va duce in mod neaparat la extinderea productiei de porumb, insa poate insemna ca porumbul ar putea fi cultivat in zone care devin tot mai uscade din cauza schimbarilor climatice", a explicat profesorul pentru CNN.

Insa cel mai important lucru in viziunea profesorului de la Harvard, este vointa politica la cel mai inalt nivel. "Poti sa modernizezi agricultultura dintr-o zona prin scimpla construire de noi drumuri, in asa fel incat sa poti trimite seminte si sa muti ceea ce produci. (...) Ministrii transporturilor nu sunt interesati de legarea zonelor rurale intre ele, ci mai degraba de legarea zonelor urbane. Este nevoie de un presedinte care sa se duca si sa spuna: Vreau o legatura intre zonele agricole si abia atunci se va intampla", a declarat profesorul Juma.

Citeste si:
Un profesor din Arad a câştigat 5.000 de euro într-o lună din...
Un profesor din Arad a...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.