Un document american datand din 2009, dezvaluit de site-ul WikiLeaks si publicat luni de cotidianul britanic The Telegraph, sustine ca Ghidul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, sufera de cancer in faza terminala, relateaza AFP.

Potrivit acestui document care ar fi fost trimis in august 2009 de consulatul Statelor Unite la Istanbul, un om de afaceri, a carui identitate si nationalitate nu sunt precizate si care ar fi avut legaturi cu fostul presedinte iranian Akbar Hashemi Rafsandjani, a declarat ca Ali Khamenei sufera de o forma rara de leucemie, relateaza MEDIAFAX.

  • "Khamenei va muri probabil in cateva luni", afirma documentul citat de Telegraph.

In perioada respectiva, Rafsandjani tocmai isi lansase campania impotriva realegerii presedintelui iranian Mahmoud Ahmadinejad.

Dupa ce a fost informat despre starea de sanatate a Ghidului suprem, "Rafsandjani a incetat campania impotriva lui Khamenei in Adunarea Expertilor (unul dintre centrele de putere ale sistemului politic iranian) si a decis sa lase natura sa isi continue cursul", adauga documentul.

"Dupa decesul Ghidului suprem, Rafsandjani va incerca sa mobilizeze Adunarea Expertilor pentru a fi numit in locul acestuia", potrivit documentului dezvaluit de WikiLeaks.

"Daca reuseste (...), el il va invita apoi pe Ahmadinejad sa demisioneze si va convoca noi alegeri".

Khamenei, sustinatorul unei linii dure, mai ales fata de Statele Unite, a avut intotdeauna influenta decisiva asupra afacerilor statului iranian.

Cu ce mai incendiaza Wikileaks mapamondul?

  • Iranul a avut contacte cu serviciile de informatii canadiene

Serviciile de informatii canadiene au contactat in 2008 Ministerul iranian pentru Informatii si Securitate, la cererea acestuia din urma, care si-a propus "ajutorul" in Afganistan in privinta unor eventuale atentate, arata luni un document difuzat de WikiLeaks, relateaza AFP, potrivit MEDIAFAX.

Citeste si:
Zelenski acuză Iranul că minte în privinţa dronelor trimise Rusiei
Zelenski acuză Iranul că...

Acest document, dat publicitatii de New York Times, se refera la o intalnire la Ottawa, la 2 iulie 2008, intre seful serviciului candian de informatii CSIS, Jim Judd, si un consilier al Departamentului de Stat, Eliot Cohen.

El a dezvaluit un episod inedit, relatiile dintre Ottawa si Teheran fiind foarte reci de mai multi ani.

Judd i-a spus interlocutorului sau ca serviciul este "foarte, foarte preocupat" de Iran.

"CSIS a vorbit recent cu Ministerul pentru Informatii si Securitate, dupa ce aceasta agentie a cerut un canal de comunicare cu Canada"
, a declarat el.

"Iranienii au acceptat sa «ajute» (Canada) in problemele afgane, inclusiv furnizand informatii despre potentiale atentate
", continua telegrama diplomatica trimisa de ambasada americana la Ottawa.

Totusi, a marturisit Judd, "nu am inteles ce voiau cu adevarat" deoarece este clar ca "iranienii vor sa sugrume ISAF ...lent".

Citeste si:
Forțele Aeriene Regale Canadiene își încep misiunea de poliție...
Forțele Aeriene Regale...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.