Spitalele de psihiatrie ar trebui sa fie locuri de vindecare, dar in realitate ele sunt orice altceva, sunt locuri unde inveti nebunia, astfel ca dezinstitutionalizarea unitatilor sanitare cu acest profil este necesara in orice tara, a declarat, miercuri, Lorenzo Toresini, medic in Merano - Italia.
"Este vorba de dezinstitutionalizare, care se naste din dezinstitutionalizarea acestor mari institute care in istorie erau numite spitale de psihiatrie. Acestea sunt orice, dar nu spitale. Orice, dar nu locuri de vindecare. Dupa cum stau lucrurile si cu puscariile. Ar trebui sa fie locuri de reabilitare, dar sunt orice altceva, numai locuri de reabilitare nu. Asa cum in puscarii inveti sa faci infractiuni, in spitalele de psihiatrie inveti nebunia", a declarat Lorenzo Toresini, miercuri, in conferinta organizata cu ocazia simpozionului "Dezinstitutionalizarea in psihiatrie ca posibila resursa".

Medicul primar de la Serviciul de Sanatate Mintala din Merano a spus ca specialistii intalieni sunt foarte interesati si optimisti privind schimbarile care se vor face in Europa de Est. "Criza modelului statului autoritar implica si criza acestui model sanitar autoritar. Dezinstitutionalizarea spitalelor de psihiatrie se impune si asta pe un alt model mai simplu al bugetului. Nu mai este posibil sa investim resurse multe in structuri care sunt generatoare de probleme, disfunctionalitate care continua sa fie costisitoare", a adaugat medicul italian.

  • Lorenzo Toresini a mai spus ca schimbarile se fac greu, dar ca cineva trebuie sa aiba curajul de a incepe

"Cineva trebuie sa aiba curajul de a incepe Doua sute de ani de istorie au dat drept sigura prevalenta ratiunii asupra nebuniei. Ratiunea a dat mandat unei clase de profesionisti psihologi de a controla, de a rationaliza nebunia, chiar folosind autoritatea, violenta daca este necesar", a adaugat medicul din Merano.
  • Potrivit lui Toresini, daca membrii societatii nu sunt liberi, nici societatea nu este libera

"Dezinstitutionalizarea spitalelor de psihiatrie s-a intamplat in toate tarile Europei Occidentale, Anglia, Spania, Italia, Bosnia etc. Nu este cazul sa reconstruim casele de nebuni, trebuie poate fi adoptat un model existent. Pacientii, atunci cand li se aplica metoda fara constrangeri, sunt tratati fara izolare fizica. Nu exista porti inchise, ci solutii locative care favorizeaza socializarea intre pacienti", a adaugat medicul italian.

Potrivit acestuia, dezinstitutionalizarea creeaza un raport de continuitate intre tratament si preventie. "Cand activitatea se muta din spital in cartiere, in familie, raul se vindeca de la radacina. Cea mai buna prevenire este prevenirea necesitatii de a se interna", a conchis Lorenzo Toresini.

  • Cum sta situatia in Romania?

La randul sau, presedintele Asociatiei Romane de Psihoterapie (ARP), Ileana Botezat, a explicat de ce dezinstitutionalizarea este dificila in Romania, iar presiunea pe spitalele de psihiatrie tot mai mare.

"Presiunea pe spitale este un fenomen foarte interesant, Romania fiind in UE in fruntea clasamentului cu cele mai multe internari", a explicat Botezat.

Ea a spus ca sunt mai multi factori care mentin presiunea internarilor in spitalele de psihiatrie, respectiv preferinta populatiei pentru ingrijirile spitalicesti. Acolo, in sistemul autoritar, bolnavii se simt protejati in spital. Altcineva are grija de ei, se lasa in grija altora. Apoi managementul spitalului incurajeaza numarul de internari, a mai spus presedintele ARP.

Citeste si:
Ce trebuie să știi despre infecția cu Salmonella
Ce trebuie să știi despre...

Botezat a spus ca ingrijirile comunitare care trebuie sa ia locul ingrijirilor spitalicesti sunt mult mai costisitoare.

"Povara acestor ingrijiri nu apartine numai Ministerului Sanatatii sau sectorului social, ci si altor factori ai societatii civile. Ceea ce speram pentru viitor este sa avem buna colaborare cu toti factorii, inclusiv comunitatile locale care au preluat spitalele si centrele de sanatate mentala", a adaugat Botezatu, atentionand ca, si in psihiatrie, numarul medicilor pentru adulti este sub necesar cu aproape 1.300 de cadre, iar situatia privind copiii este si mai deficila, deficitul find de aproximativ 200 de specialisti.

La simpozionul care incepe joi vor fi peste 150 de medici, membri ai societatii civile si autoritati din domeniu. "Evenimentul se inscrie in linia dezbaterilor despre un posibil model de dezvoltare a tratamentului bolilor mintale, care are ca obiectiv desfiintarea spitalelor de psihiatrie si raționalizarea resurselor financiare", spun organizatorii italieni.

  • Simpozionul este organizat in perioada 25 - 26 noiembrie la UMF "Carol Davila" din Capitala, de Ambasada Italiei, impreuna cu societatea italiana "Psihiatria Democratica Europa" si Reteaua Internationala de Colaborare pentru Sanatate Mintala (IMHCN), sub patronajul Ministerului Sanatatii din Romania si Italia.
Citeste si:
ILFOV | Simpozion în amintirea fizicianului Horia Hulubei
ILFOV | Simpozion în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.