NATO va sustine, in cadrul summitului organizat vineri si sambata la Lisabona, o strategie riscanta de retragere din Afganistan, prin transferul progresiv, in perioada 2011-2014, a responsabilitatii operatiunilor catre fortele de securitate locale.
Liderii celor 28 de tari membre ale Aliantei Nord-Atlantice vor lua act si de intrarea acesteia intr-o noua era a unei lumi multipolare si cu pericole diverse, adoptand un nou "concept strategic", elaborat pe baza experientei afgane. Acest document foarte sintetic va servi ca ghid pentru urmatorii zece ani, scrie MEDIAFAX.
  • Sambata, aliatii occidentali vor oficializa relansarea cooperarii lor cu Moscova, cu ocazia summitului NATO-Rusia. Ordinea de zi, cu o miza dificila pentru o organizatie in cautarea unui motiv de a exista dupa incheierea Razboiului Rece, in timp ce centrul de gravitate al lumii basculeaza catre zona Pacific, l-a determinat pe secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, sa califice aceasta reuniune drept una "istorica".

"Vom intra intr-o faza fundamental noua in Afganistan", odata cu lansarea procesului de asa-zisa "tranzitie", altfel spus afganizarea conflictului, la noua ani de la interventia armata a coalitiei conduse de Statele Unite, a subliniat luni Rasmussen.

Obiectivul este ca Forta internationala de stabilizare, ISAF, sa joace doar un rol de sustinere, dupa ce se va incredinta progresiv, district cu district, conducerea operatiunilor armatei si politiei afgane, la incheierea unei tranzitii ce va dura, de fiecare data, 18-24 de luni.

Rasmussen a confirmat ca acest "proces va demara la inceputul anului", la o data si intr-o regiune inca nedeterminate, si ca "daca o vor permite conditiile, va fi activat in 2014". Decizia urmeaza sa fie aprobata de oficialii celor 48 de tari care fac parte din ISAF, plus Japonia, si de presedintele afgan Hamid Karzai, veniti la Lisabona pentru acest summit.

Ea va trebui sa faciliteze primele retrageri ale militarilor inca de anul viitor si sa multumeasca astfel o opinie publica sceptica, mai ales in Europa, in timp ce aproximativ 650 de militari straini - un numar record - au murit deja in Afganistan in 2010.


  • Contingentul international a ajuns la 150.000 de militari, ceea ce nu i-a impiedicat insa pe talibani sa isi multiplice atacurile si atentatele sangeroase in toata tara.

NATO este constienta de riscul compromiterii credibilitatii, in cazul esecului strategiei sale. La Lisabona, va fi ratificat un "parteneriat pe termen lung" cu Afganistanul, pentru a se evita termenul abandon.
Citeste si:
Cutremur puternic în Afganistan. Cel puțin 1000 de oameni au murit
Cutremur puternic în...

Un alt rezultat asteptat al summitului, potrivit lui Rasmussen este transformarea NATO intr-o organizatie "mai eficienta" prin introducerea unor domenii "cheie", cum ar fi masurile in cazul unui atac cibernetic.

  • Un alt obiectiv este aprofundarea parteneriatelor cu tari ca Australia sau Japonia, respectiv un dialog cu puterile emergente ca India si China.

Toate aceste aspecte sunt abordate de noul "concept strategic", care va il va inlocui pe precedentul, datand din 1999.

In paralel, NATO va autoriza o reducere puternica a efectivelor sale civile si militare permanente.

Lisabona va da si un semnal "al unui nou inceput al relatiilor cu Rusia", a afirmat Rasmussen.

Un studiu complementar va fi lansat pentru analizarea posibilitatii de conectare a scutului antiracheta rus cu cel al NATO, o schimbare de atitudine notabila din partea Moscovei.

Citeste si:
ISW: Iarna nu va opri înaintarea trupelor ucrainene. Care va fi...
ISW: Iarna nu va opri...

Cei 28 de aliati vor lua in prealabil decizia de principiu de a infiinta propriul sistem antiracheta pentru protejarea teritoriului si populatiei din Europa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.