Modulul Shenzhou 6 decoleaza maine dimineata

China va expedia maine, la ora locala 9.00 (4.00, ora Romaniei), cea de-a doua sa misiune spatiala cu echipaj uman, la bordul modulului Shenzhou 6, a declarat un responsabil al bazei spatiale din Jiuquan. Potrivit aceleiasi surse, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, modulul transporta doi astronauti, zisi si "taikonauti", care vor petrece aproximativ cinci zile pe o orbita joasa. Daca se va incheia cu succes, aceasta misiune va constitui inca un pas important catre ambitiosul plan de trimitere a unei sonde pe Luna.

O alta varianta de Shenzhou a fost utilizata la prima incercare de zbor spatial reusita, din 1999. Proiectul este bazat pe vechea capsula sovietica Soiuz. Dupa alte trei zboruri de testare fara echipaj, China a devenit a treia natiune din lume, dupa URSS si Statele Unite, care a trimis un om in spatiu: taikonautul Yang Liwei a privit "de foarte sus" planeta la data de 5 octombrie 2003. "Taikonaut" este un cuvant pe jumatate chinezesc, pe jumatate latin, insemnand aproximativ "navigator al marelui vid".

Shenzhou 6 este un model avansat, care le va permite taikonautilor sa se miste inainte si inapoi, intre capsula de reintrare si modulul orbital. Profitand de imponderabilitate, astronautii chinezi vor face o serie de experimente stiintifice, care pe Shenzhou 5 nu au fost posibile.

Ambitii inalte

Fondat inca din 1956, programul spatial chinez a beneficiat, teoretic, de bugete mici. Insa dupa lansarea primului satelit propriu, pe 24 aprilie 1970, China a devenit unul dintre principalii jucatori pe piata tehnologiei aerospatiale. Si cu toate ca nu i s-a permis sa acceada la proiectul Statiei Spatiale Internationale, dinamica economica pozitiva a tarii i-a permis accelerarea progreselor in domeniu.

Astazi, China are o vasta infrastructura de institutii, centre de comanda si control, baze de lansare.
In noiembrie 2000, guvernul de la Beijing a publicat o schita a planurilor sale privind explorarea spatiala. Potrivit acestui document, China urmareste sa trimita pe Luna o sonda robotizata, probabil in 2007, cu scopul de intocmire a unei harti selenare tridimensionale. Aceeasi sonda de cartografiere va mai analiza si structura mineralogica selenara, plus conditiile de mediu si compozitia subsolului - cea din urma fiind determinata prin radar. A

ceasta misiune ar trebui sa identifice siturile potrivite pentru aselenizarea unei misiuni, de asemenea fara echipaj uman, candva in jurul anului 2010. Dar scopul pe termen lung al programului in cauza este stabilirea unei baze selenare permanente, populate. Fara indoiala, considerente militare - in special dezvoltarea de sisteme de recunoastere si supraveghere - stau la baza programului spatial al Chinei.

Mai iuti decat americanii

Daca Beijingul se incadreaza in propriul sau plan si va plasa pe Luna o sonda robotizata in 2010, chinezii ar putea trimite o misiune cu echipaj inaintea americanilor, care au ca termen teoretic pentru o astfel de misiune anul 2018. Publicul, politicienii si industria aerospatiala din Statele Unite ar putea percepe evenimentul ca pe o pierdere a pozitiei de lider in spatiu, situatie in care NASA ar putea beneficia de resurse suplimentare, menite a accelera programul sau selenar.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.