Aproximativ 5.500 de persoane au primit in mod fraudulos, in Statele Unite, suma de 42,5 milioane de dolari, platita de Germania, dupa ce aceste persoane au pretins ca sunt victime ale Holocaustului, in cadrul unei vaste escrocherii, a anuntat marti un procuror federal din New York.

In aceasta afacere au fost inculpate 17 persoane, majoritatea de origine rusa. Sase dintre ele fac parte din organizatia Claims Conference, cu centrul la New York, care ofera ajutor persoanelor care au fost victime ale nazismului in al Doilea Razboi Mondial, ale carei fonduri le deturnau, potrivit unui comunicat al Biroului Procurorului Preet Bharara.

Aceste sase persoane "erau insarcinate cu examinarea si aprobarea cererilor legitime" ale adevaratelor victime, se arata in comunicat. "In locul acestora, ele au validat peste 5.500 de cereri frauduloase (...). In schimb, acesti angajati pastrau o parte din bani pentru ei" si complicii lor, continua comunicatul.

"Daca exista o organizatie despre care sa se poata spera ca s-ar afla la adapost de lacomie si escrocherie, aceasta este Claims Conference, care ajuta zilnic mii de victime", si-a exprimat procurorul regretul. "Din pacate, cei care vin in ajutorul victimelor, sunt, la randul lor, victime ale unei inselaciuni", a adaugat el, transmite MEDIAFAX.

Escrocheria exploata diverse cazuri de indemnizatie finantate de Germania, prevazute de Claims Conference.

Astfel, circa 4.957 de persoane au primit in mod fraudulos suma de 3.600 de dolari fiecare, din 2000 si pana in 2009, insumand 18 milioane de dolari. Aceste persoane au pretins ca au fost obligate sa paraseasca localitatea natala din cauza nazistilor.

Insa, "un mare numar de persoane care au primit in mod fraudulos bani s-au nascut dupa al Doilea Razboi Mondial, iar cel putin una dintre ele nu era evreu", afirma procurorul, care subliniaza interventia unor complici, recrutati pentru a furniza documente false.

Alte 658 de persoane au primit, de asemenea, plati lunare in valoare de 411 dolari, in total 24,5 milioane de dolari, dupa ce au afirmat ca au trait in ghetouri, timp de cel putin 18 luni, sau in lagare de munca sau de concentrare, timp de cel putin sase luni.

Citeste si:
Italia: 30 de romani, evacuati din tabere de romi
Italia: 30 de romani,...

Frauda a fost descoperita in decembrie 2009 de Claims Conference, care a semnalat-o imediat politiei federale americane, FBI.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.