Ambasada americana la Copenhaga este acuzata ca a supravegheat ilegal populatia in jurul sediului sau din capitala daneza, la doua zile dupa dezvaluirea unei situatii similare in Norvegia.

Dupa cum a relatat vineri televiziunea privata TV2, o unitate de cel putin 14 persoane atasata misiunii diplomatice americane a supravegheat imprejurimile ambasadei 24 de ore din 24. Afirmatia a fost facuta pentru postul danez de un barbat a carui identitate nu a fost dezvaluita, prezentat insa ca un fost membru al respectivei unitati, transmite AGERPRES. [Ambasada SUA la Oslo, acuzata de "spionaj"]

Nu este clar daca aceasta practica, ilegala in Danemarca fara aprobarea autoritatilor nationale, continua si in prezent. Potrivit sursei, unitatea de supraveghere a intocmit dosare asupra unor rezidenti danezi si le-a inscris, fara stirea lor, datele personale intr-un fisier informatic special si chiar a spionat indivizi suspecti" in zona ambasadei.

Contactata de AFP, ambasada SUA a refuzat sa comenteze aceste declaratii. Aceeasi pozitie a avut-o si Ministerul danez al Justitiei, care a indicat totusi ca ministrul Lars Barfoed a fost convocat la o audiere parlamentara ce va avea loc, cu usile inchise, in urmatoarele 15 zile.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.