Baruch Kimmerling, reputat specialist in problema palestiniana, explica de ce sprijina administratia de la Washington alegerile parlamentare la care va participa gruparea terorista Hamas.

Liderul Autoritatii Palestiniene, Mahmud Abbas, a declarat ca Hamas nu poate participa la alegerile legislative din ianuarie daca isi va pastra statutul de grupare inarmata. Se va dezarma Hamasul de bunavoie?

Pe 29 septembrie au avut loc alegeri locale in Cisiordania. Hamas a strins aproximativ 40% din voturi. Abbas este prea slab pentru a dezarma diversele organizatii si bande inarmate. El stie acest lucru, dar trebuie sa faca anumite declaratii pentru americani si israelieni. Daca organizatiei Hamas sau reprezentantilor sai le-ar fi interzisa participarea la alegeri, procesul nu ar fi considerat democratic, iar Abbas ar fi perceput ca o marioneta americano-israeliana.

Credeti ca, odata implicat in procesul politic, Hamas va renunta, asa cum a facut Fatah, la lupta armata?

Da, dar acest lucru se va intimpla pe termen lung. Acelasi lucru l-a facut si Hezbollahul, in Liban.

Credeti ca guvernul lui Ariel Sharon va incalca sfatul american si va impiedica desfasurarea alegerilor palestiniene in ianuarie, daca Hamas va participa la scrutin?

Din pacate da, iar acest lucru va creste popularitatea Hamasului si mai mult.

De ce credeti ca sprijina SUA aceste alegeri, avind in vedere candidatura organizatiei Hamas, pe care Departamentul de Stat o catalogheaza ca fiind terorista?

Americanii, asemeni lui Abbas, spera sa coopteze Hamasul in procesul politic. De altfel, Hamas nu este doar o organizatie pur terorista. Hamas face multe lucruri la nivelul comunitatii, se implica in furnizarea de servicii de ajutor social, sanatate si educatie pentru saraci.

Credeti ca va fi reluata "foaia de parcurs" in Orientul Mijlociu?

"Foaia de parcurs" nu este un program operabil in sine. Este o miscare diplomatica convenabila, dar nu mai mult.

Baruch Kimmerling, specialist in conflictul arabo-israelian

Baruch Kimmerling este un reputat specialist in Sociologia Politicii, in special in problema conflictului arabo-israelian. Este profesor la Universitatea Ebraica din Ierusalim si profesor- vizitator la Universitatea din Toronto. In perioada 1978-’79 a fost cercetator asociat la Centrul de Studii Internationale, Cambridge. Este autorul a numeroase carti aflate pe lista de recomandari a revistei "Foreign Affairs": "Politicid: Razboiul lui Ariel Sharon contra palestinienilor" (2003); "Poporul palestinian: o istorie" (2003); "OEP si Israel: de la conflict armat la solutia politica: 1964-1994" (1997); "Sionism si economie" (1983). Kimmerling a publicat numeroase articole in "Le Monde Diplomatique", "Studies in Comparative International Development", "Journal of Strategic Studies". Colaboreaza cu ziarul israelian "Haaretz". Baruch Kimmerling s-a nascut in Romania in 1939 si a emigrat in Israel la virsta de 13 ani. Dupa 50 de ani de la plecarea din tara, inca vorbeste limba romana.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.