Cazurile din Finlanda, Romania si Turcia starnesc teama pe continent • Comisia Europeana poate lua masuri de limitare drastica a importurilor din tarile afectate

Temerile ca gripa aviara, identificata de acum cateva saptamani in Rusia, va intra in Europa sunt aproape de certitudine. Un pescarus mort in Finlanda, din pricina unei forme mai usoare a virusului, cele trei rate decedate in Romania, precum si "focarul" pe cale sa se dezvolte in vestul Turciei dau fiori in cancelariile europene. Potrivit unor oficiali de la Bruxelles, citati de "The Guardian", Comisia Europeana asteapta rezultatele analizelor, pentru a decide ce masuri trebuie luate pentru a evita raspandirea gripei aviare, masuri care ar putea avea efecte economice dureroase asupra tarilor afectate.

Alte tari, precum Bulgaria, aflata in vecinatatea imediata a Romaniei si a Turciei, iau in considerare masuri unilaterale precum interzicerea importului de carne de pasare si instituirea unor controale mai stricte la frontiera. Analizele de care depinde verdictul privind gripa aviara sunt efectuate de un laborator veterinar din Weybridge (Anglia), folosit ca institutie de referinta de catre Uniunea Europeana in toate chestiunile legate de gripa aviara. Intre timp, o echipa de experti britanici urmeaza sa ajunga astazi in Romania, pentru a participa la cercetarile privind virusul descoperit in Tulcea.

Potrivit laboratorului din Weybridge, analizarea virusului este destul de complexa, deoarece el afecteaza in mod diferit diversele specii de pasari. In functie de speciile afectate si de traseul migratoriu al acestora s-ar putea stabili un eventual traseu pe care gripa aviara s-ar putea raspandi. In cazul in care rezultatul analizelor atesta prezentta virusului H5N1, care a ucis 65 de oameni in Asia, din 2003 incoace, Europa s-ar putea afla in fata unei pandemii, daca virusul trece la om.

La fel ca in tarile asiatice afectate, milioane de pasari ar putea fi sacrificate. Deocamdata, situatia cea mai dificila pare sa se inregistreze intr-un sat din vestul Turciei, unde 2.000 de pasari au murit. Autoritatile de la Ankara au confirmat prezenta virusului in provincia Balikesir, dar, nedorind sa faca public numarul pasarilor moarte, au dat nastere multor speculatii privind cauza decesului.

Potrivit canalului CNN-Turk, pasarile, in majoritate curcani de crescatorie, au murit din cauza bolii, alte surse indicand ca ele au fost sacrificate inainte ca toate sa fi fost infectate. In orice caz, autoritatile turce nu au vrut sa-si asume nici un risc, arzand toate cadavrele pasarilor si ucigand toti cainii fara stapan si pasarile din localitate. Satul a fost izolat si pus in carantina. Si Ministerul turc al Agriculturii a trimis mostre la laboratorul de la Weybridge, anuntand ca probabila sursa a virusului cardurile de pasari migratoare care trec in fiecare toamna Uralii si pornesc spre Marea Neagra.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.