Sondajele la iesirea din centrele de votare au fost anuntate imediat dupa inchiderea urnelor, la mai bine de ora dupa inchiderea editiei - dar, potrivit majoritatii covarsitoare a analistilor, primul tur de scrutin al alegerilor prezidentiale din Polonia nu va fi decisiv.

Analistii, interpretand sondajele prescrutin, au prognozat ca Donald Tusk, candidatul "moderat" si "probusiness", urma sa obtina in primul tur un usor avantaj, in fata conservatorului Lech Kaczynski - fara insa ca vreunul dintre candidati sa intruneasca suficient sprijin pentru a nu mai fi nevoie de un tur secund, la 23 octombrie. Sondajele il vad pe Tusk castigator si in turul secund.

Cei doi protagonisti ai prezidentialelor poloneze au fost amandoi militanti in cadrul miscarii prodemocratie Solidaritatea, care a jucat un rol hotarator in prabusirea regimului comunist polonez, in 1989.

In scrutinul de ieri s-au confruntat zece candidati, dar ceilalti opt nu au reprezentat nici un pericol pentru Tusk si Kaczynski. Indiferent care dintre acestia doi va iesi invingator, Polonia va fi efectuat un viraj ascutit spre dreapta, dupa patru ani de guvernare de stanga presarata cu scandaluri si dupa doua mandate prezidentiale detinute de un fost comunist, presedintele Aleksander Kwasniewski. Indiferent cine va iesi invingator, va detine prerogative insemnate.

Presedintele Poloniei este Comandantul Suprem al Fortelor Armate, are un cuvant de spus in elaborarea politicii externe, poate initia proiecte de lege sau poate bloca, prin veto, legi adoptate de Parlament. De asemenea, presedintele Poloniei il numeste pe primul-ministru si are dreptul, in anumite conditii, sa dizolve Parlamentul.

Campania pentru Presedintie, la nivelul duelului dintre cei doi candidati principali, s-a facut ecoul unei dezbateri mai largi din Uniunea Europeana, privind raspunsurile la cateva intrebari primordiale: cat de repede pot fi aplicate reformele de piata libera, cat de departe se poate merge acum in aceasta directie si, mai ales, cata protectie sociala isi poate permite sa asigure cetatenilor cel mai mare stat din ultima serie de admisi in Uniunea Europeana?


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.