Zeci de opozanti au fost arestati la Moscova si la Sankt Petersburg, in cursul unor manifestatii neautorizate in favoarea libertatii de intrunire si impotriva premierului Vladimir Putin.

La Moscova, sute de manifestanti au sacndat "Rusia fara Putin" si "Rusia va fi libera!", transmite MEDIAFAX, citand AFP.

Ei au aruncat in sus hartii pe care era imprimat logo-ul 31, in referire la articolul 31 al Constitutiei, care garanteaza libertatea de a manifesta. Unii purtau umbrele si tricouri cu logo-ul 31, precum si masti de plastic cu imaginea lui Putin. [Rusia socheaza Europa: "Unde e democratia?"]

Un jurnalist al AFP a observat ca cel putin cinci persoane au fost arestate in zona pietei Triumfalnaia, locul traditional de manifestatii al opozitiei.

Opozantii au constrans politistii sa deplaseze barierele si detectoarele de metale pentru a se apropia de o alta manifestatie organizata in aceasta piata de organizatii de aparare a drepturilor omului, care a fost pentru prima data autorizata.

"Aceasta manifestatie (autorizata) este succesul nostru comun", a declarat Liudmila Alekseieva, presedinta grupului Helsinki din Moscova, organizatoarea acestui miting alaturi de ONG-urile Memorial si Pentru Drepturile Omului. "In Rusia, ca si in timpul URSS, autoritatile nu respecta drepturile noastre constitutionale", a adaugat ea.

  • Miting in fiecare zi de 31 a lunilor cu 31 de zile

Opozantul liberal Boris Nemtov, fost vicepremier, a apreciat ca manifestantii ar trebui sa "marsaluiasca spre Kremlin la 31 decembrie".

Aceste manifestatii organizate la Moscova si la Sankt Petersburg de diferite miscari de opozitie si de militantii pentru drepturile omului au loc in fiecare zi de 31 a lunilor cu 31 de zile, de peste un an. Acestea sunt de obicei dispersate in mod violent.

La Sankt Petersburg, al doilea oras din Rusia, aproximativ 60 de persoane au fost arestate in timp ce incercau sa afiseze Constitutia.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

Aproximativ 300 de manifestanti s-au reunit in centrul orasului pentru un miting neautorizat, scandand "Libertate!" si "Rusia fara Putin".

Cititi si: [VIDEO]: Ce a patit Vladimir Putin?

Summitul Deauville: O noua era pentru relatiile ruso-europene?

Putin despre cel mai bogat rus: "Are sange pe maini"


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.