Cutremurul care a afectat Haiti la 12 ianuarie 2010 a fost cu siguranta devastator, dar nu a eliberat toate tensiunile acumulate de-a lungul unei falii seismice bine cunoscute, care prezinta totusi un pericol important pentru capitala Port-au-Prince, potrivit unui studiu american, citat de AFP.

Acest cutremur puternic, cu magnitudinea 7 si al carui epicentru a fost localizat la numai 25 de kilometri de capitala, a provocat moartea a peste 250.000 de persoane.

Originea acestuia a fost atribuita faliei Enriquillo-Plantain Garden (EPGF), bine identificata dar a carei functionare nu este foarte bine inteleasa, si care a provocat deja doua cutremure cu magnitudine similara in 1751 si 1770.

Aceasta falie complexa, lunga de 270 de kilometri, se intinde de-a lungul bratului ingust din partea de vest a insulei Hispaniole, cea de-a doua ca marime din Antile, pe care Haiti o imparte du Republica Dominicana.

Dar, potrivit unei echipe de geologi, condusa de Carole Prentice, de la institutul american de geofizica USGS, rolul EPGF in acest seism este mai complicat decat pare, transmite MEDIAFAX.

Datele privind scoarta terestra, fotografiile aeriene, observatiile satelitilor, toate acestea i-au ajutat pe cercetatori sa examineze in detaliu suprafata insulei deasupra acestei falii, in cautarea unor urme lasate de seism. Dar acestia au gasit dovezi multiple lasate de cutremurele din secolul al XVIII-lea (falii, inaltari de teren, cursuri de apa deviate), dar niciuna nu a putut fi atribuita seismului din 12 ianuarie 2010.

Acest caz nu este unic in istoria seismologica, dar este cu atat mai rar si surprinzator cu cat cutremurul a fost puternic si aproape de suprafata.
Seismul a putut fi cauzat de o alta falie apropiata, neidentificata, sau de EPGF dar la o adancime mai mare.

Indiferent care ar fi explicatia, observatiile si simularile pe calculator realizate de geologi pentru a incerca sa explice acest fenomen sugereaza ca seismul din ianuarie nu a fost suficient pentru evacuarea tuturor tensiunilor telurice care s-au acumulat la suprafata acestei falii de la precedentele cutremure din urma cu 250 de ani.

Falia Enriquillo-Plantain Garden "ramane un pericol seismic grav pentru Haiti, in special pentru regiunea Port-au-Prince", avertizeaza studiul, publicat de Nature Geoscience.

Ingrijorarea este deosebit de mare in privinta unei fasii de 110 kilometri care trece chiar la sud de capitala, intre lacul Miragoane, la vest, si Dumay la est.

Citeste si:
Aproximativ 2.200 de morți au fost înregistrați în urma seismului...
Aproximativ 2.200 de morți au...

Aceste sectiuni de falie sunt capabile sa genereze un cutremur are ar putea crea in aceasta zona urbana seisme mai violente la suprafata decat cel din 12 ianuarie, avertizeaza autorii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.