Un sondaj realizat la nivelul UE in randurile elitelor de politica externa arata ca amenintarile de securitate cu care se confrunta Romania se refera la proliferarea armelor de distrugere in masa, statele instabile, epuizarea resurselor energetice, schimbarile climatice si criza economica.

  • Schimbarile climatice si criza economica, posibile amenintari pentru Romania

Sondajul, realizat de European Council on Foreign Relations (ECFR), publicat pe site-ul institutiei, a inclus peste de 250 de interviuri si un studiu al documentelor de securitate nationala ale celor 27 de state membre UE, fiind inclus in raportul "Spectrul unei Europe multipolare", relateaza MEDIAFAX.

La intrebarea "care sunt amenintarile la adresa securitatii cu care se confrunta in prezent tara?", studiul a indicat in cazul Romaniei proliferarea armamentului de distrugere in masa/Iranul, statele instabile (inclusiv instabilitatea din Afganistan si Pakistan), epuizarea energiei/competitia pentru resurse, schimbarile climatice si criza economica.

  • Rusia, o amenintare pentru Romania?

Printre potentiale amenintari mentionate de alte state se numara terorismul, Rusia, China sau migratia necontrolata
.

Potrivit rezultatelor studiului, cea mai buna capacitate a armatei Romaniei este cea de a prelua misiuni de mentinere a pacii. In ceea ce priveste pozitia tarii in sistemul international, Romania are rol de "putere-pivot", ca stat a carui contributie este critica in regiune sau intr-un anumit domeniu.

Pentru Romania, Rusia este considerata stat "amic/inamic" (frenemy), situatie in care se afla majoritatea statelor membre UE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.