Douazeci de masini robotice, fara sofer iau astazi startul cursei "Marea provocare" din desertul Nevada, un proiect al Agentiei pentru dezvoltarea proiectelor avansate de aparare (DARPA) din subordinea Pentagonului. Vehiculele trebuie sa parcurga un traseu de 282 de kilometri prin desert, pornind din oraselul Primm si revenind tot aici, urmand ca inventatorii masinariei care efectueaza traseul in cel mai scurt timp sa primeasca marele premiu de doua milioane de dolari. De asemenea, castigatorul va fi cooptat de Pentagon in proiectul de dezvoltare a unor vehicule fara sofer, care sa fie folosite in operatiunile militare viitoare. Pentagonul si-a propus ca, pana in 2015, o treime din vehiculele sale militare sa fie fara echipaj uman.

Prima cursa de acest fel, desfasurata anul trecut, in care a fost pus la bataie un milion de dolari, nu a avut nici un castigator, asa incat premiul din acest an s-a dublat.

Traseu supersecret

Printre vehiculele calificate in finala, favorit este prototipul "Sandstorm" al cercetatorilor de la Universitatea Carnegie Mellon din Pittsburgh, o varianta imbunatatita a modelului prezentat anul trecut, care atunci nu a reusit sa parcurga decat 12 kilometri inainte de a ceda. Un alt competitor cotat ca avand sanse bune este un Humvee transformat, numit "Highlander". Alti participanti au aruncat in cursa masini de cursa sau vehicule militare modificate substantial.

Toate masinile ramase in cursa (dupa o semifinala cu 43 de competitori) vor functiona exclusiv pe baza unui sistem robotic de control si tehnologii conectate la calculator.

Senzorii sunt conectati la sistemele GPS care localizeaza obstacolele fixe, cum ar fi canioane sau rauri. Camerele detecteaza pericolele in miscare cum ar fi animale, oameni sau alte vehicule si pot face diferenta intre diferite plante ale desertului.
Traseul pe care va avea loc cursa propriu-zisa este strict secret, iar participantii vor primi un CD cu informatii despre ruta aleasa de juriu doar cu doua ore inainte de inceperea probei.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.