Duminica, in Polonia, vor avea loc alegeri prezidentiale. Acestea reprezinta inca un pas spre clarificarea situatiei politice si formarea guvernului. Principalii candidati la alegerile parlamentare sint reprezentantii partidelor cistigatoare.

Donald Tusk , din partea "Platformei Civice" (PO), ar urma sa primeasca 40,3 la suta din voturi. Rivalul sau, Lech Kaczynski (foto stinga), de la "Dreptate si Justitie" (PiS), ar obtine 33,6 la suta, conform ultimului sondaj citat de ziarul "Vocea Varsoviei". Daca nici unul nu va trece de pragul de 50 la suta, ceea ce e foarte probabil, va avea loc un nou tur de scrutin pe 23 octombrie.

Dreapta a cistigat

Alegerile parlamentare din 25 septembrie din Polonia au adus la putere doua partide de dreapta. "Dreptate si Justitie" (PiS) detine 155 de locuri in Parlament, in timp ce "Platforma Civica" (PO) are 133 de locuri, din totalul de 460. Desi impreuna cele doua partide detin o majoritate confortabila, nu au ajuns la un acord asupra noului guvern.

Protectie sociala versus reducerea birocratiei

Programul PiS pune accentul pe protectia sociala prin interventia guvernului. PO are o doctrina liberala mai radicala, tintind reducerea birocratiei. Cele doua tabere cistigatoare au pareri diferite si in privinta reducerii taxelor si a privatizarilor. Tusk (PO) propune cota unica de 15 la suta, Lech (PiS) considera aceasta masura ca "extrem de periculoasa", ducind la inegalitati sociale.

Lech este primarul Varsoviei. S-a nascut in 1949, licentiat in Stiinte Juridice si Administrative si are un doctorat in legislatia muncii. E un catolic foarte conservator, a interzis "Parada Gay" din iunie in capitala Poloniei. Donald Tusk s-a nascut in 1957. Este cofondator si actual presedinte al partidului "Platforma Civica". A obtinut licenta in istorie la Universitatea din Gdanks.

Acord intre frati

Prima incercare de a ajunge la o intelegere privind formarea guvernului a venit din partea PiS. Jaroslaw Kaczynski, fratele geaman al candidatului la presedintie Lech Kaczynski, era asteptat sa fie propus de PiS ca premier. Jaroslaw a anuntat ca renunta la functie, daca fratele sau cistiga duminica. L-a desemnat in locul sau pe Kazimierz Marcinkiewicz, avind reputatia unui economist foarte liberal, si a cerut "Platformei Civice" sa gaseasca un vicepremier. PO a declinat oferta PiS, cerind acordul asupra programului de guvernare, nu asupra persoanelor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.