Marea Britanie acuza Iranul ca ii aprovizioneaza pe ascuns cu arme pe insurgentii din sudul Irakului - care le folosesc impotriva trupelor britanice.

Autoritatile militare britanice sunt incredintate ca bombele capabile sa distruga blindajul vehiculelor sunt folosite de militantii care intretin legaturi stranse cu Garzile Revolutionare din Iran. Insa Teheranul a reactionat cu manie la astfel de afirmatii. Purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, Hamid Reza Asefi, a raspuns ca afirmatia "este o minciuna", adaugand ca Marea Britanie nu are nici o dovada in acest sens. "Nu este parte a politicii noastre externe, asa ca nu am nici o indoiala ca nimeni din Iran nu accepta astfel de activitati.

"Din contra, principala sursa de instabilitate in Irak sunt trupele straine, inclusiv cele britanice. De ce ne-am amesteca noi in treburile Irakului? Un Irak stabil este in interesul Iranului", a spus purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe de la Teheran. Acuzatiile formulate de britanici survin intr-o perioada de deteriorare a relatiilor dintre cele doua state. In ultimele luni, oficialii iranieni au acuzat serviciile secrete britanice ca ar avea legaturi cu o serie de grupari secesioniste din Iran, care s-ar fi aflat in spatele mai multor atentate cu bomba.

Londra a negat cu tarie aceste acuzatii. Razboiul declaratiilor dintre Londra si Teheran intervine chiar in timpul vizitei pe care presedintele Irakului, Jalal Talabani, o face la Londra, pe agenda convorbirilor oficiale neaflandu-se insa acest subiect. Seful statului irakian face prima sa vizita oficiala in Europa, iar ieri urma sa se intalneasca cu premierul Tony Blair. Inainte de a pleca spre Marea Britanie, Talabani a declarat pentru un cotidian egiptean ca adeptii fostului dictator Saddam Hussein incearca sa negocieze cu fortele militare americane o incetare a atentatelor, in schimbul promisiunii ca fostul presedinte irakian nu va fi condamnat la moarte.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.