Presedintele ecuadorian Rafael Correa a denuntat ieri o "tentativa de lovitura de stat", in timp ce militarii au ocupat aeroportul din Quito, iar politistii au preluat controlul Congresului. Aceasta este cea mai grava criza cu care se confrunta seful statului socialist.

  • [UPDATE] Presedintii sud-americani fac apel la judecarea rebelilor ecuadorieni
Sefii de stat sud-americani au facut un apel astazi, la Buenos Aires, la judecarea si condamnarea "celor responsabili pentru tentativa de lovitura de stat" contra presedintelui ecuadorian Rafael Correa, intr-o declaratie comuna, la finalul unui summit, scrie MEDIAFAX.
Presedintii "exprima necesitatea de a-i vedea pe cei responsabili pentru tentativa de lovitura de stat judecati si condamnati, reafirmandu-si sustinerea fata de Guvernul constitutional" al Ecuadorului, potrivit textului declaratiei, citit de ministrul argentinian al Afacerilor Externe, Hector Timerman.

Acestia "condamna energic" rebeliunea politistilor si militarilor si sechestrarea lui Rafael Correa, afirmand ca sunt hotarati "sa nu tolereze nicio noua atingere a autoritatii institutionale"
, potrivit textului. Sefii de stat, care au hotarat sa se intalneasca de urgenta pentru a-i veni in ajutor lui Rafael Correa, au hotarat sa-i trimita in aceeasi zi, la Quito, pe ministii lor de Externe.


"Aceasta este o tentativa de lovitura de stat organizata de opozitie si de unele sectoare ale fortelor armate si politiei"
, a declarat Correa intr-un interviu acordat unei televiziuni locale, relateaza MEDIAFAX. Politistii au recurs la proteste dupa ce o lege aprobata de Parlament suprima unele prime pentru vechime acordate fortelor de ordine.

  • Seful statului, tinta unei bombe

Presedintele Ecuadorului, Rafael Correa, a dat asigurari ca politistii aflati in conflict cu Guvernul sau au incercat sa il asasineze
in spitalul in care a fost sechestrat joi, timp de 12 ore, fiind salvat de eficacitatea fortelor legitimiste.

Acesta a anuntat prin telefon ca s-a refugiat intr-o camera de spital din Quito, temandu-se pentru viata sa."In cazul in care mi se va intampla ceva, vreau sa imi exprim dragostea fata de familia si patria mea", a declarat seful statului. Deplasandu-se in apropiere de principala cazarma din capitala pentru a calma agentii, acesta a fost tinta unei bombe lacrimogene, care a cazut la picioarele sale. Correa a fost nevoit sa paraseasca zona, purtand o masca pe fata, dupa un discurs inflamat in care anunta ca nu va ceda, potrivit CNN.

Citeste si:
Vulcanul Sangay a expulzat o coloană de cenușă până la 8.500 de metri
Ecuador: Vulcanul Sangay a...

Acesta a multumit Grupului de Operatiuni Speciale (GOE) al politiei: "Fara ei, aceasta hoarda de salbatici care voiau sa ucida, care voiau sange, ar fi intrat in spital pentru a incerca sa ucida presedintele si probabil ca nu as mai fi aici sa va povestesc, pentru ca as fi plecat intr-o alta lume", a declarat seful statului de la palatul prezidential.

  • Doi morti si 37 de raniti, in operatiunea de salvare a presedintelui ecuadorian

Operatiunea militara menita sa-l scoata pe presedintele ecuadorian Rafael Correa dintr-un spital incercuit de politisti rebeli s-a soldat cu doi morti si 37 de raniti, a declarat un purtator de cuvant al Crucii Rosii, Fernando Gandarillas
. Anterior, Crucea Rosie anuntase cel putin 50 de raniti in confruntarile dintre politisti si partizani ai lui Correa.

"Nimeni nu a sustinut Politia mai mult ca acest Guvern si nu le-a marit salariile, iar dupa toate acestea Politia, care se presupune ca este nationala, face acest lucru. Sa va fie rusine, nu vom negocia in conditiile acestor presiuni", le-a transmis protestatarilor presedintele ecuadorian.

"Aproximativ 150 de membri ai fortelor aeriene ecuadoriene au ocupat pista aeroportului Mariscal Sucre"
, anuntasera anterior autoritatile.
In jurul orei locale 12.30 (20.30 ora Romaniei), politistii au ocupat sediul Congresului, a declarat pentru AFP purtatorul de cuvant al acestei institutii.


in varsta de 47 de ani, Rafael Correa se afla la putere din ianuarie 2007. Acesta a fost reales in aprilie 2009 pentru un mandat de cinci ani. Potrivit unui sondaj publicat la jumatatea lunii septembrie, 53 la suta dintre ecuadorieni aproba modul in care aceste administreaza tara. Seful statului se confrunta insa de mai multe saptamani cu revolte in diverse sectoare
.
Citeste si:
Situație dificilă în SUA: Donald Trump vrea să scoată armata pe străzi
Situație tensionată în SUA:...

Opozitia incearca, pe de alta parte, sa promoveze un referendum pentru revocarea sa.
Cu o populatie de 14 milioane de locuitori, Ecuadorul este o tara instabila, in care trei dintre predecesorii lui Rafael Correa au fost inlaturati de la putere sau destituiti de Parlament.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.