Intr-un discurs rostit la sediul organizatiei National Endowment for Democracy, din Washington, presedintele Bush a spus ca insurgenta din Irak este parte a unei strategii mai ample a retelei al-Qaeda si altor militanti islamici de a transforma tara in principalul lor front din campania dusa impotriva omenirii.

Liderul american a mai spus ca din 11 septembrie 2001 incoace, au fost dejucate cel putin zece tentative de atentat din partea al-Qaeda, trei din acestea pe sol american.

"Teroristii considera Irakul principalul lor front in lupta impotriva omenirii, iar noi trebuie sa vedem in Irak principalul nostru front de lupta impotriva terorismului", a declarat presedintele Bush.

Dl Bush a numit Egiptul, Iordania si Pakistanul ca exemplu de tari in care militantii au crezut ca ar putea ajunge pana la urma la putere, parte a unui plan de creare a unui imperiu radical islamic, intinzandu-se din Spania pana in Indonezia.

"Ideologia ucigasa a radicalilor islamici este una dintre marile provocari ale noului nostru secol", a mai spus presedintele Bush, adaugand, "cu toate acestea, in multe privinte, lupta aceasta seamana cu lupte impotriva comunismului din secolul trecut".

"Asemeni ideologiei comuniste, noul nostru dusman sustine ca oameni nevinovati pot fi sacrificati in slujba unei viziuni politice. Si aceasta explica dispretul lor total fata de viata omeneasca", a declarat dl Bush.

Liderul american a continuat: "Acesti militanti nu sunt numai dusmanii Americii sau ai Irakului, sunt dusmanii Islamului si ai omenirii. [...] Ca in ideologia comunismului, noul nostru dusman urmareste scopuri totalitare."

"Ne confruntam cu o ideologie radicala, care are obiective fixe, de a inrobi natiuni intregi si de intimida omenirea."

In fata unui astfel de dusman, a spus presedintele Bush, Statele Unite nu vor da niciodata inapoi, in special in Irak. Celor care au afirmat ca Statele Unite ar avea de castigat daca s-ar retrage din Irak, presedintele le-a pus urmatoarea intrebare:

"Ar fi Statele Unite si alte natiuni libere mai in siguranta sau mai putin in siguranta cu Zarkawi si Bin Laden avand controlul asupra Irakului, a poporului si resurselor sale ? Dupa inlaturarea unui dictator care ura popoarele libere, nu o sa stam pasivi in timp ce un nou grup de ucigasi, care vor distrugerea tarii noastre, dobandesc prin violenta controlul asupra Irakului".

George W Bush le-a cerut americanilor sa aiba rabdare si a insistat ca in Irak s-au facut progrese, spunand ca in recentele dispute legate de proiectul de constitutie reflecta "esenta democratiei".

"Razboaiele nu se castiga fara sacrificiu si acest razboi va cere si mai multe sacrificii, timp si fermitate", a mai spus presedintele Bush in discursul rostit la National Endowment for Democracy, o organizatie non-profit din Washington care promoveaza democratia.

Sondajele de opinie realizate in Statele Unite sugereaza o scadere a sprijinului opiniei publice: potrivit unui sondaj CNN/USA Today/Gallup, realizat la finele lunii septembrie, doar 32 la suta din cei intervievati sunt de acord cu modul in care presedintele gestioneaza conflictul din Irak.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.