Parlamentul francez a adoptat definitiv, marti, printr-un vot al Senatului, proiectul de lege care interzice purtarea valului islamic integral in spatii publice, masura urmand sa intre in vigoare in primavara anului 2011.

Legea mai urmeaza sa fie examinata si de Consiliul Constitutional, care se va pronunta asupra textului in termen de o luna, informeaza MEDIAFAX, citand AFP.

Conform estimarilor oficiale, aproximativ 1.900 de femei poarta val islamic integral in Franta, devenita prima tara europeana care generalizeaza interdictia. O masura similara este in curs de adoptare si in Belgia.


Textul nu se refera in mod explicit la valul integral, ci la "disimularea figurii in spatiul public", care include strazile, dar "locurile deschise publicului" (magazine, mijloace de transport, parcuri, cafenele etc.) sau "afectate unui serviciu public" (primarii, scoli, spitale etc.).

Legea interzice practic purtarea valurilor de tip niqab (care nu lasa la vedere decat ochii) sau burka (val care acopera intregul corp), iar amenda prevazuta de text este de 150 de euro. De asemenea, textul prevede ca orice persoana care obliga o femeie sa poarte val este pasibila de condamnarea la un an de inchisoare si o amenda de 30.000 de euro.

Consiliul de Stat, cea mai inalta jurisdictie administrativa, a formulat rezerve cu privire la interdictia generalizata privind purtarea valului integral, recomandand limitarea acesteia la anumite locuri publice.

Cititi pe acelasi subiect: [VIDEO] Alerta la Paris: Amenintare cu bomba la Turnul Eiffel!

Belgia: Prima tara din UE care interzice valul islamic integral

Orasul Bruxelles a interzis o manifestatie pro-burqa


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.