Franta sustine ca majoritatea tarilor Uniunii Europene se opun admiterii Romaniei si Bulgariei in zona Schengen inainte de ridicarea mecanismului de monitorizare, dupa ce ministrii de Externe ai tarilor membre au recomandat luni prelungirea monitorizarii.

  • Nu este doar opinia Frantei

"Nu este doar opinia Frantei. Eu cred ca legatura implicita facuta de toate guvernele (statelor Uniunii) este ca, din moment ce conditiile cerute de mecanismul de control nu sunt total indeplinite, nu sunt fezabile multe lucruri, inclusiv asigurarea (de catre cele doua tari a) controlului la frontierele externe ale Uniunii. Nimeni nu s-a opus acestui punct de vedere"
, a declarat secretarul francez de stat pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, relateaza site-ul EurActiv.com, conform MEDIAFAX.

  • Nu este doar o problema legata de justitie

Romania si Bulgaria, care au aderat la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, se afla sub monitorizarea Comisiei Europene (CE), din cauza unor deficiente ale sistemelor judiciare si in lupta impotriva coruptiei. Comisia a precizat insa ca nu exista nicio legatura directa sau cerinta de ordin legal ca Mecanismul de Verificare si Cooperare sa fie ridicat inaintea accederii Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen.

"Comisia are dreptul sa spuna orice vrea. Dar Uniunea este alcatuita din 27 state (...) care isi pun laolalta fragmente de suveranitate pentru a fi mai puternice impreuna. Insa nu exista un drept divin, care sa vina de la nu stiu ce Dumnezeu, dintr-un nor, ca lucrurile sa stea asa", a declarat Lellouche cu privire la precizarea Comisiei. "Exista o lege, care este Tratatul (...). Am citit ca Executivul european este gardianul Tratatelor, dar, pentru mine, care am fost ales in tara mea, gardianul Tratatelor sunt cetatenii francezi care l-au ratificat, dupa ce au respins Constitutia Europeana", a adaugat el.

  • Franta, "fondatoare" a drepturilor omului

Lellouche i-a criticat dur pe jurnalisti, care, in opinia sa, incearca sa lanseze un "proces" impotriva Frantei. "Stati asa. Franta este o tara mare, o tara suverana. Noi am fondat drepturile omului. Nu intentionez (sa accept) sa fiu tratat ca un baietel. Republica Franceza nu poate fi criticata din cauza unei circulare (...) Ajunge cu interogatoriul. Acesta nu este un tribunal, iar Franta nu se afla in fata unui tribunal", le-a spus Lellouche jurnalistilor care l-au intrebat daca Franta a remis Comisiei o circulara controversata a Ministerului de Interne.
Citeste si:
Atenționare de călătorie MAE: Franța, perturbări ale zborurilor pe...
Atenționare de călătorie MAE:...

Parisul spune "NU" aderarii Romaniei la spatiul Schengen?

Spatiul Schengen: Romania vrea tratament corect


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.