Un consilier al presedintelui Vladimir Putin a readus in discutie, saptamana trecuta, problema inhumarii trupului neinsufletit al lui Vladimir Ilici Lenin, care a fost expus in ultimii 80 de ani in mausoleul sau din apropiere de Kremlin, relateaza New York Times, in editia electronica de miercuri.

Consilierul prezidential Gheorghi Poltavcenko a revenit asupra unei propuneri a fostului presedinte Boris Eltan, care nu a reusit in timpul mandatului sau prezidential sa-i convinga pe rusi sa renunte la mausoleul fondatorului Uniunii Sovietice. "Nu cred ca este corect ca un instigator sa ramana in centrul Capitalei, langa Kremlin", a explicat consilierul rus. Propunerea sa a redeschis o dezbatere privind locul lui Lenin in istorie si locul fizic pe care trebuie sa il ocupe trupul sau neinsufletit, la 80 de ani de la deces. Opinia lui Poltavcenko a fost sustinuta de oameni de cultura precum Nikita Mihalkov, care au subliniat ca se cheltuie fonduri insemnate pentru intretinerea acestui "spectacol pagan".

"Aceasta mumie oribila"

"Este timpul sa scapam de aceasta mumie oribila", considera Valeria Novodvorskaya, presedinta Uniunii Democrate, un mic partid reformist. "Nu se poate vorbi despre democratie sau civilizatie in Rusia, atat timp cat Lenin inca se afla in cea mai mare piata a tarii", a adaugat ea.

Ghennadi Ziuganov, presedintele Partidului Comunist, a replicat prompt, preintampinand astfel ideea unor eventuale transferari ale ramasitelor altor lideri comunisti precum Stalin, Andropov si Brejnev, care sunt inhumati sub mausoleul lui Lenin. Cei care fac asemenea propuneri de "desacralizare" a Pietei Rosii "nu cunosc istoria tarii" si sunt "analfabeti", a declarat Ziuganov, sugerand ca ideea ii apartine mai degraba presedintelui in exercitiu, Vladimir Putin. Lenin, care a condus Revolutia bolsevica din 1917, a murit in 1924, la varsta de 53 de ani, iar in deceniile care au urmat s-a construit un adevarat cult in jurul personalitatii sale.

Rusii au pareri impartite, unii il considera un erou, altii o personalitate diabolica, un revolutionar cu vocatie sau un criminal in masa, sifilitic. Majoritatea rusilor sunt de acord ca Lenin este figura centrala a perioadei sovietice, ca a supravietuit tranzitiei ruse si si-a gasit un loc stabil in viata publica. Statui, tablouri si fresce cu imaginea lui inca mai pot fi vazute in locuri publice in Rusia, dar si in Ucraina, Kargazstan si Cecenia.

Un purtator de cuvant al lui Putin a declarat, marti, ca presedintele nu agreeaza ideea transferarii trupului lui Lenin din mausoleu si a inhumarii sale, mentinandu-si pozitia exprimata in 2001. "Multi oameni din aceasta tara isi asociaza viata cu numele lui Lenin", a spus el in urma cu patru ani. "Daca l-am inhuma, le-am transmite mesajul ca au venerat false valori si ca au trait in zadar", a conchis Putin.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.