Inceperea negocierilor de aderare cu Turcia si Croatia este primul pas dintr-un drum lung de parcurs. Pina sa intre in UE, Croatia va trebui sa astepte minim patru ani, iar Turcia chiar 15 ani

"Turcia trebuie sa treaca printr-o revolutie culturala majora inainte de a deveni membra a Uniunii Europene", a declarat presedintele francez Jacques Chirac. Presedintele si-a exprimat sprijinul pentru Turcia, dar a exprimat dubii daca imensa tara musulmana va deveni vreodata membra a UE: "Va reusi Turcia? Nu stiu. Ceea ce este clar este ca va avea nevoie de timp, foarte mult timp, 10-15 ani, cel putin".

Presedintele francez a promis ca va fi organizat un referendum in Franta asupra aderarii Turciei. Declaratia lui Jacques Chirac o urmeaza pe cea a presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care crede ca: "Pina la urma, turcii vor fi cei care vor decide asupra apartenentei la UE. Ei vor trebui sa cistige inimile europenilor". Negocierile tehnice dintre Turcia si UE vor incepe efectiv de-abia peste un an. Tony Blair a evitat sa se pronunte asupra termenului, fiind foarte evaziv: "Va dura multi ani si va implica o schimbare foarte mare pentru Europa si pentru Turcia".

Croatia, in 2009

Croatia sta mai linistita. Conducerea croata spera ca tara lor sa adere la Uniunea Europeana pina in 2009. Comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, a ocolit raspunsul asupra unei date precise de aderare: "Cred ca data exacta nu este relevanta". De altfel, ok-ul acordat suspect de rapid de procurorul Carla Ponti a stirnit stupoare la TPI, potrivit cotidianului german "Suddeutsche Zeitung".

Fosta Iugoslavie, in vizorul lui Olli Rehn

Olli Rehn, comisarul european pentru Extindere, a marit miza integrarii europene. La numai o zi dupa ce se deschisesera cu greu negocierile cu Turcia si Croatia, Ollie Rehn a vorbit favorabil despre extinderea UE in Balcanii de Vest. Oficialul UE a trimis un semnal pozitiv fata de perspectivele de aderare ale Serbiei-Muntenegru, Bosniei-Hertegovina, Albaniei si Macedoniei, potrivit Rompres. El a vorbit deschis despre "zori europene pentru regiune" si si-a exprimat speranta ca decizia de deschidere a negocierilor cu Croatia "va sterge orice ambiguitate" legata de pozitia UE fata de Balcani.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.