Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, si-a continuat ieri vizita la Londra, in cadrul summitului UE-Rusia, ocazie cu care a devenit primul presedinte strain din istorie care a participat la o sedinta a consiliului de securitate al guvernului britanic, intitulat Cobra, informeaza agentiile de presa. "Cobra" are ca principal scop lupta impotriva terorismului, la sedintele sale participand premierul Tony Blair, reprezentanti ai Ministerului de Interne si politiei metropolitane, dar si reprezentanti ai spionajului si ai contraspionajului britanic.

Cobra este echivalentul Consiliului suprem de Aparare a Tarii din Romania, si este primul for politic secret in care se dezbat situatiile de urgenta sau dezastrele, informeaza CNN.

De altfel, unul dintre subiectele preferate la intalnirea de ieri a fost lupta impotriva terorismului si a extremismului. Londra si Moscova au decis imbunatatirea cooperarii in acest domeniu, facand totodata un apel la statele lumii sa se alature acestui demers. "Rusia si poporul rus, asemeni Marii Britanii si englezilor, cunoaste foarte bine amenintarea terorismului global. Insa cu totii impartasim aceeasi determinare de a nu ne lasa invinsi de catre terorism", a declarat Blair. Dupa intalnirea de ieri, cei doi lideri au adoptat o declaratie comuna in care se afirma ca "cele doua state sunt decise sa imbunatateasca parteneriatul comun, in principal prin intermediul unei mai bune cooperari dintre serviciile secrete ale celor doua state".

Intalnirea de ieri de la Downing Street, numarul 10, a venit la numai o zi dupa "discutiile dintre cei doi lideri, in cadrul summitului UE-Rusia, in care Blair a jucat rolul de reprezentant al Uniunii Europene. Media britanica se astepta ca la intalnirea de ieri Putin sa ridice problema teroristului cecen Akhmed Zakayev si a magnatului media Boris Berezovski, ceea ce de altfel s-a si intamplat. Ambii au primit drept de azil in Marea Britanie, lucru contestat in dese randuri de oficialii britanici. La randul sau, premierul britanic a fost nevoit sa aminteasca Rusiei problemele pe care aceasta le are cu nerespectarea drepturilor omului. Chiar saptamana trecuta Uniunea Europeana a fost somata intr-un raport publicat de Amnesty International sa fie mai dura fata de Rusia, din cauza "incalcarilor flagrante a drepturilor omului" in aceasta tara. Pastrand retorica sovietica, actuala putere de la Moscova prefera de fiecare data sa raspunda la acuzatiile de acest tip ale occidentalilor, tot prin acuzatii.

De aceasta data, criticat pentru situatia din Cecenia, Vladimir Putin s-a limitat sa "raspunda", criticand pozitia statelor baltice vizavi de minoritatea rusa. Cele doua parti au discutat si despre situatia incordata din orientul Mijlociu, din Asia Centrala si din Afganistan, cazand de acord asupra cooperarii "in cadrul organizatiilor internationale", pentru rezolvarea acestor crize. Putin le-a dat totusi si o veste buna europenilor, afirmand ca tara sa va mari exporturile de petrol catre statele Uniunii, informeaza Ria Novosti. Acest lucru ar limita cresterea barilului de petrol in Europa, crestere care ar fi putut avea efecte negative asupra economiei europene si mondiale.

La finalul intalnirii ambii lideri s-au declarat insa multumiti de "progresele" inregistrate in relatiile bilaterale. "Problemele pe care noi le-am discutat astazi au importanta doar pentru prezent, insa totodata ele ar putea constitui baza unui nou tip de relatie, si ar putea avea efect si peste 10-15 ani", a declarat Putin, informeaza Itar-Tass.

Dupa intalnirea cu Blair, pentru Putin a urmat un moment festiv, presedintele rus tinand cu tot dinadinsul sa acorde personal medalii de onoare membrilor echipajului britanic care au salvat membrii batiscafului rus prins in adancuri in vara acestui an. O echipa britanica condusa de comandantul Ian Riches a ajutat la scoaterea batiscafului prins in apropierea peninsulei Kamchatka. "Suntem foarte fericiti ca presedintele Putin si poporul rus au recunoscut eforturile celor direct implicati in salvare, cei care au facut ca aceasta misiune sa fie incununata de succes", a declarat Adam Ingram, ministrul britanic al apararii, informeaza Reuters.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.