Basescu si Sarkozy au hotarat sa lucreze pe subiectul romilor intr-o viitoare intalnire, la Paris.
Presedintii Romaniei si Frantei au avut, vineri, o convorbire telefonica "amicala si constructiva", constatand "deplinul acord" de a raspunde eficient problemei puse de integrarea romilor si hotarand sa lucreze impreuna legat de acest subiect, cu ocazia unei viitoare intalniri bilaterale, la Paris, relateaza MEDIAFAX.

"Presedintele Romaniei, Traian Basescu, si presedintele Republicii Franceze, Nicolas Sarkozy, au avut vineri o convorbire telefonica amicala si constructiva. Cei doi au reamintit determinarea comuna de a continua si aprofunda parteneriatul strans dintre Romania si Franta. Astfel, cei doi sefi de stat au constatat deplinul acord de a raspunde eficient problemei puse de integrarea romilor, mai cu seama, prin punerea in aplicare a acordului asupra caruia ministrii romani si francezi au convenit, joi, 09 septembrie, la Bucuresti. Presedintele Republicii Franceze si presedintele Romaniei au hotarat sa lucreze impreuna pe marginea acestui subiect, precum si pe cel al romilor nomazi, cu ocazia unei viitoare intalniri bilaterale ce va avea loc la Paris"
, se arata in textul comunicatului emis de Administratia Prezidentiala.

Informatia potrivit careia presedintii Traian Basescu si Nicolas Sarkozy urmau sa aiba o discutie telefonica vineri a fost transmisa de ministrul francez pentru Imigratie, Eric Besson, care s-a aflat joi intr-o vizita la Bucuresti, alaturi de secretarul de stat pentru afaceri europene, Pierre Lellouche.

Cei doi au avut la Bucuresti convorbiri cu o serie de oficiali romani, pe agenda consultarilor figurand discutarea solutiilor la problemele generate in contextul politicii de repatriere a unor cetateni romani de etnie roma, initiate de statul francez. La finalul intalnirilor a fost sustinuta, la MAE, o conferinta de presa comuna a oficialilor romani si francezi.

In cursul serii de joi, MAE roman a dat publicitatii o declaratie comuna. "Vom intari cooperarea in lupta impotriva infractionalitatii prin trimiterea a inca 10 politisti romani in Franta si prin schimbul de magistrati de legatura", mentioneaza declaratia. De asemenea, documentul arata ca Acordul franco-roman privind minorii neinsotiti va fi integral pus in aplicare inca de la inceputul lunii octombrie, dupa ratificarea acestuia de catre Franta Totodata, Franta si Romania isi asuma angajamentul de a coopera pentru punerea in practica a unor proiecte de dezvoltare economica si sociala in vederea reinsertiei si integrarii cetatenilor romani aflati in situatie de precaritate.

"Romania va adopta pana la sfarsitul anului un plan de incluziune pentru minoritatea roma din Romania, care se va inscrie in eforturile in curs ale Guvernului roman, in cadrul Strategiei nationale pentru romi"
, se mai arata in declaratia comuna.

Citeste si:
Ramona Olaru, moment de panică în Paris. Ce i s-a întâmplat...
Ramona Olaru, moment de...

Citeste si: [Presa internationala dezbate discutiile franco-romane pe tema romilor]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.