Situatia din Romania este generata de coruptia raspandita la toate nivelurile si de mentalitatea romanilor, considera publicatia elvetiana Neue Zurcher Zeitung, citata de Deutsche Welle.

Autorul articolului, Jan Koneffke, scriitor si eseist german care traieste la Viena si la Bucuresti, enumera cauzele care au condus la actuala stare de fapt din Romania - fatalismul accentuat si coruptia.

"Daca buzunarul public este gol, atunci aceasta nu se datoreaza doar unui management defectuos, ci in primul rand coruptiei raspandite", noteaza autorul articolului intitulat "De ce nu reuseste Romania sa iasa din mlastina coruptiei", enumerand o serie de nereguli, printre care privatizarile nerentabile pentru buget, dar profitabile pentru guvernantii de la Bucuresti, contractele oferite de stat unor firme care apartin unor politicieni sau rudelor acestora, sistemul clientelar, aparatul administrativ ineficient si evaziunea fiscala.

  • Coruptie generalizata

"Coruptia nu se limiteaza la oligarhi", adauga Neue Zurcher Zeitung, precizand ca personalul medical incaseaza bani pentru aproape orice serviciu, elevii dau bani profesorilor la bacalaureat, proprietarii de vile beneficiaza de ajutor social, iar persoane care pretind ca sunt nevazatoare au permise de conducere.

"O mare parte a societatii inseala statul roman", constata publicatia din Zurich, subliniind ca la toate acestea se adauga un pronuntat individualism, nepasarea fata de ceilalti, placerea de a incalca legile.

Ziarul elvetian denunta fatalismul unui popor fara drepturi in fata clasei politice si o "considerabila inapoiere", amintind de rezultatul unor sondaje de opinie. Spre exemplu, publicatia noteaza ca 42 la suta dintre romani cred ca Soarele se invarte in jurul Pamantului sau ca, daca ar fi posibil, 41 la suta l-ar alege pe Nicolae Ceausescu presedinte, transmite MEDIAFAX.

"Cu o justitie care se afunda in mlastina coruptiei, aceasta nu va putea fi secata", continua Neue Zurcher Zeitung, apreciind ca "Bruxellesul pare a crede in povesti".

  • Solutii?

Publicatia este sceptica in legatura cu posibilitatea depasirii situatiei, dar identifica unele solutii: coagularea unei societati civile active, cu un pronuntat spirit de solidaritate, precum si exercitarea unor presiuni reale din partea Bruxellesului asupra conducerii de la Bucuresti.
Citeste si:
Dosar de corupție în vămi. Polițiști de frontieră, suspecți că au...
Dosar de corupție în vămi....

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.