Regiunea Marii Negre este un leagan de civilizatie, comert si cultura, dar si un spatiu al conflictelor nerezolvate, al frontierelor vulnerabile si rivalitatilor.

Terorismul si rebeliunile se raspandesc in zona Caucazului de Nord, alimentate cu militanti din Orientul Mijlociu si Asia de Sud. Totul, de la drogurile provenind din Afganistan la materialele pentru programul nuclear iranian - este transportat prin aceasta regiune. Situatia din Georgia ramane tensionata dupa conflictul cu Rusia din 2008, iar separatisstii ameninta cu reluarea ostilitatilor in Nagorno-Karabah si Transnistria, comenteaza New York Times.

La instabilitate contribuie lipsa institutiilor eficiente necesare cooperarii in regiunea Marii Negre.

Initiativa Sinergia Marii Negre, a Uniunii Europene, Organizatia pentru Cooperare Economica la Marea Neagra si operatiunea Black Sea Harmony functioneaza foarte incet, subliniaza publicatia americana, potrivit MEDIAFAX.

Trei state membre NATO - Romania, Bulgaria si Turcia - formeaza o alianta la Marea Neagra, dar nu acorda atentia cuvenita regiunii. Rusia si Turcia incearca sa domine spatiul maritim si sa tina in afara alte Forte Navale si, chiar daca nu ar face-o, Conventia de la Montreux, semnata in 1936, limiteaza la trei saptamani durata stationarii navelor militare, mentioneaza ziarul american.

Potrivit New York Times, conditiile de securitate in regiune ar putea sa se imbunatateasca, in contextul in care Rusia va organiza Jocurile Olimpice de la Soci, in 2014, Ucraina incearca sa calmeze tensiunile din Crimeea, iar Turcia, Azerbaidjanul si Georgia spera ca situatia conflictuala din caucazul de Nord se va incheia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.