Un raport al Comisiei Europene pune sub semnul intrebarii legalitatea masurilor luate de Franta impotriva romilor, subliniind ca legislatia franceza nu contine garantiile minime solicitate de UE pentru protejarea persoanelor deportate.

Documentul CE, obtinut de International Herald Tribune, evidentiaza lipsurile legislatiei franceze, evitand sa exprime sustinere pentru actiunile Guvernului de la Paris, care au condus la mii de deportari, informeaza editia online a New York Times.

Potrivit raportului, expulzarile pot fi considerate legale doar daca indeplinesc anumite conditii, inclusiv o analizare individuala a fiecarui caz. Franta a fost avertizata sa evite masurile impotriva unui anume grup etnic, inclusiv expulzari in masa ale romilor.

Desi raportul evita sa analizeze expulzarile la modul general, documentul sugereaza ca actiunile Frantei ar putea sa incalce reglementarile europene. In acest caz, Franta risca sa fie vizata de actiuni judiciare daca nu va convinge Comisia Europeana ca respecta legislatia UE, relateaza MEDIAFAX.

Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a anuntat la sfarsitul lunii iulie o inasprire a politicii de securitate a Frantei si desfiintarea taberelor ilegale ale romilor, atragand numeroase critici pe plan intern si international. Conform Ministerului Imigratiei, 8.313 romi romani si bulgari au fost expulzati de la inceputul anului, in timp ce in 2009 numarul total al repatrierilor a fost de 9.875.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.