Angajatii agentiei americane care elibereaza vize pentru imigranti sunt banuiti de comiterea a mii de infractiuni, inclusiv luare de mita, solicitare de favoruri sexuale si incalcarea reglementarilor privind securitatea nationala, relateaza "Washington Times".

Unul dintre anchetatorii Serviciului american pentru cetatenie si imigratie (CIS) a declarat, in cursul unei audieri cu usile inchise in fata unei comisii a Congresului american, ca impotriva celor 15.000 de angajati ai CIS sunt formulate 2.500 de astfel de acuzatii. CIS face parte din Departamentul pentru Securitate Interna, preluand o parte din atributiile fostului Serviciu de Imigratie si Naturalizare. Cele 2.500 de nereguli reprezinta doar cazurile ajunse in atentia Departamentul de control intern al CIS, astfel ca, in realitate, numarul neregulilor ar putea fi mai mare.

Potrivit sursei citate, in fiecare saptamana se inregistreaza 50 de noi acuzatii la adresa angajatilor federali. Departamentul de control al CIS nu dispune de personalul si resursele necesare pentru a investiga fiecare acuzatie in parte, iar in unele cazuri anchetele au fost blocate de superiori, precizeaza raportul. Russ Knocke, purtator de cuvant al Departamentului pentru Securitate Interna, a declarat ca faptele unui numar restrans de angajati nu pot fi extinse la intregul personal.

Raportul dezvaluie faptul ca, in ciuda masurilor luate dupa 11 septembrie 2001 pentru a intari securitatea frontierelor SUA, sistemul nu este foarte eficient. Una dintre probleme este aceea ca, de multe ori, angajatii insarcinati cu verificarea dosarelor solicitantilor de viza nu au acces la baze de date referitoare la persoanele care fac obiectul unor anchete privind securitatea nationala. "Lucrul cel mai socant a fost ca exista posibilitatea ca persoane care au desfasurat in trecut activitati teroriste sa fi putut obtine cartea verde", a declarat un oficial care a asistat la prezentarea raportului.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.