La 60 de ani de la summit-ul care a desenat granitele Europei, nepotii protagonistilor celui de-al doilea razboi mondial au organizat din nou Conferinta de la Yalta. Acum a dominat umorul de calitate. "Bunicul meu a avut un respect deosebit pentru bunicul tau ca lider de razboi", a declarat, la ceea ce specialistii au numit "simpatica Yalta", istoricul si politicianul britanic, Winston S. Churchill, lui Evgheni Djugasvili, nimeni altul decat batranul nepot al lui Stalin, acum colonel in rezerva si istoric.

In aceasta nota de umor de calitate si reconciliere s-a desfasurat intalnirea celor trei urmasi varstnici ai lui Roossevelt, Churchill si Stalin, care au dezbatut rolul si consecintele evenimentului de acum 60 de ani. Desi simularea s-a desfasurat cu o seriozitate care putea da fiori contemporanilor, nepotii au tinut sa se diferentieze de stramosii lor si si-au presarat argumentele cu umor fin, uneori usor nostalgic.

POVESTI

Djugasvili a tinut sa spuna de mai multe ori ca, in ciuda reputatiei de criminal de razboi pe care a avut-o mai ales in vest bunicul sau, el s-a simtit intotdeauna onorat sa fie nepotul lui Stalin. "A facut totul ca sa dezvolte Rusia", a declarat printre hohote de ras nepotul acestuia. Cei trei au dezvaluit faptul ca, in fapt, cei trei bunici au fost chiar prietenosi la faimosul summit din statiunea ucraineana. "Ei nu aveau aliati, ci doar interese coloniale. Pericolul i-a unit. De indata ce razboiul s-a sfarsit, Churchill a dorit inceperea ofensivei impotriva Uniunii Sovietice", a spus, la un moment dat, nepotul liderului britanic, adaugand ca Stalin vedea in Statele Unite si Marea Britanie niste dusmani implacabili. In plus, urmasul lui Churchill a declarat ca bunicul sau "era ingrijorat de soarta Europei cu Armata Rosie la usa si la gat".

SI TOTUSI

Cei trei nepoti nu s-au pus de acord in ceea ce priveste razboiul si ceea ce s-a intamplat la Yalta, iar tonul a devenit de multe ori extrem de serios.

"Nimeni nu a obtinut ce a vrut de la Yalta cu exceptia Rusiei, care era pe pozitia de a obtine tot ce isi dorea", a spus Curtis Roosevelt, diplomat si formator la Natiunile Unite, in timpul intalnirii celor trei nepoti, la Universitatea din Maastricht. Urmasul lui Roosevelt a spus ca deciziile luate la Yalta au fost mai degraba acceptari impuse de realitatile de dupa razboiul in care Statele Unite intrasera foarte tarziu, respectiv dupa atacul japonez de la Pearl Harbour, in decembrie 1941.

RELAXARE

Nepotul lui Churchill a fost de acord cu faptul ca Rusia a obtinut cel mai mult de pe urma summit-ului. Djugasvili nu a renuntat la opinia potrivit careia deciziile Yaltei au fost corecte, mai ales in urma sacrificiilor facute de Uniunea Sovietica in incercarea de a infrange Germania. In final, nepotii s-au relaxat si au identificat partea buna a conferintei de acum 60 de ani - atunci s-au creat Natiunile Unite.

OPORTUNISTI

"Nimeni nu a obtinut ce a vrut de la Yalta cu exceptia Rusiei, care era pe pozitia de a obtine tot ce isi dorea" - nepotul lui Roosevelt

INTERESE

"Ei nu aveau aliati, ci doar interese coloniale. Pericolul i-a unit. De indata ce razboiul s-a sfarsit, Churchill a dorit inceperea ofensivei impotriva Uniunii Sovietice" - nepotul lui Churchill

CALIFICATIVE

Majoritatea istoricilor critica si astazi Conferinta de la Yalta, sustinand ca aceasta a instaurat pentru cateva decenii dominatia sovietica in Europa de Est. Presedintele George Bush a numit-o recent "una dintre cele mai mari greseli ale istoriei" si a insistat pe ideea ca Statele Unite au jucat un rol important in diviziunea Europei dupa cel de-al doilea razboi mondial.

Conferinta de la Yalta a avut loc in conditiile in care armata lui Stalin era pozitionata pentru atacul final asupra Berlinului, dupa ocuparea Poloniei. Stalin era la carma celei mai mari armate din Europa, care numara 12 milioane de soldati, organizati in 300 de divizii. De cealalta parte, armata lui Eisenhower avea doar 4 milioane de soldati - 85 de divizii si se afla, in acel moment, la vest de Rin.

UN PETIC DE HARTIE

In 1945, Roosevelt, Churchill si Stalin s-au intalnit la Conferinta de la Yalta.

Majoritatea deciziilor importante au ramas secrete pana la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, din motive militare sau politice textul complet al tuturor conventiilor nefiind dat publicitatii pana in 1947. Participantii la Conferinta de la Yalta au confirmat politica, adoptata in cadrul Conferintei de la Casablanca, de a cere predarea neconditionata a Germaniei.

1945 a fost anul anexarii Romaniei, pentru cel putin doua decenii, la imperiul sovietic. Sentinta fusese data la Moscova, in octombrie 1944, cand sferele de influenta au fost desenate de Stalin si Churchill pe un petic de hartie.

Participantii la conferinta au decis intemeierea Natiunilor Unite, care a avut loc la San Francisco la data de 25 aprilie 1945. Aceasta a fost singura urmare pozitiva a controversatei intalniri.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.