Presa internationala relateaza despre eforturile depuse de oficialii francezi pentru a convinge UE ca repatrierea romilor in Romania nu incalca dreptul european, remarcand in acelasi timp atitudinea rezervata a Comisiei Europene.

Guvernul francez, care se confrunta cu critici tot mai mari pe tema expulzarilor in masa ale romilor in Romania, incearca o strategie pe doua directii, pentru a minimiza pagubele: insista ca expulzarile continue sunt corecte si intreprinde masuri diplomatice pentru a diminua criticile, comenteaza Wall Street Journal.


Veniti in calitate de avocati ai politicii franceze privind romii, secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, si ministrul Imigratiei, Eric Besson, au afirmat in fata Executivului european ca aceste repatrieri respecta "cu scrupulozitate" dreptul european, noteaza AFP. Ei s-au intalnit cu Viviane Reding, comisarul european pentru Justitie, si Cecilia Malmstrom, comisarul european pentru Afaceri Interne, mentioneaza Agentia France-Presse intr-un articol cu titlul "Parisul isi apara politica in fata unei Comisii Europene rezervate".

Comisia Europeana nu a facut comentarii in urma intrevederilor, dar, potrivit unui functionar european, comisarii au insistat in fata reprezentantilor francezi asupra faptului ca nu trebuie doar sa se discute despre expulzarea celor care nu respecta legea, ci si despre integrarea necesara a romilor in Europa, indiferent de tara de origine sau cea gazda.


  • Cat dam noi si cat dau ei

Tintind Guvernul roman, Besson a argumentat ca nici o tara din UE nu poate renunta la datoriile sale si nu isi poate lasa cetatenii pe seama altui stat membru, transmite The Guardian. Lellouche a precizat ca Franta contribuie cu cinci miliarde de euro pe an la bugetul UE, in timp ce Romania primeste patru miliarde de euro, dar cheltuie doar 0,4 la suta pentru minoritatea roma.

Purtatorul de cuvant al comisarului european pentru Justitie, Matthew Newman, a afirmat ca intrevederea de marti a fost "constructiva", dar a avertizat ca Executivul comunitar "are nevoie cu siguranta de mai multe informatii" pentru a lua o decizie privind masurile Frantei, potrivit agentiei germane DPA.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

Totusi, intr-un semn ca UE nu va cauta o confruntare directa cu Parisul, Newman a declarat saptamana trecuta ca raportul pe care il va intocmi Reding pe tema masurilor adoptate de Franta nu va fi dat publicitatii.

"Reactia Comisiei poate fi calificata drept lenta. A venit dupa reactia Consiliului Europei si a Natiunilor Unite. Dar poate fi calificata si ca prudenta si ferma. Comisarul pentru Justitie, Viviane Reding, a afirmat ca pozitiile anumitor Guverne sunt deschis discriminatorii si provocatoare", a declarat pentru Euronews analistul Anais Faure Atger, de la Centrul pentru Studii privind Politici Europene.

Cititi si: Romii alungati din Franta se refugiaza in Italia

Le Temps: Romii, o minoritate uitata de Europa


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.