Anul 2010 este deja cel mai sangeros pentru militarii americani din Afganistan, cu 323 de morti in opt luni, potrivit unui bilant intocmit de AFP pornind de la site-ul de Internet independent icasualties.org, semn suplimentar ca insurectia talibanilor se intensifica.

Doar in cursul zilei de marti si-au pierdut viata sase militari americani. Moartea celui de-al saselea, ucis intr-un atac al talibanilor in sudul tarii, a fost anuntata miercuri dimineata intr-un comunicat al fortei internationale a NATO (ISAF). In cinci zile, 23 de militari americani au murit in Afganistan, relateaza MEDIAFAX.

Din cei 80 de militari straini decedati in august, a treia cea mai sangeroasa luna pentru fortele internationale in noua ani de razboi, 56 proveneau din Statele Unite. In iunie, au fost ucisi 102 militari straini - dintre care 60 de americani - si 88 in iulie - dintre care 65 americani.

Cu un bilant de 490 de militari straini ucisi in opt luni - dintre care 323 de americani -, 2010 se anunta cel mai nefast an dupa 2009, cand au murit 521 de militari, de la inceperea razboiului, in 2001. In 2009, si-au pierdut viata 317 militari americani.

Peste doua treimi din cei aproximativ 141.000 de militari ai fortelor internationale din Afganistan, dintre care majoritatea sub conducerea NATO, provin din Statele Unite, iar suplimentarile mobilizate in principal de Washington in ultimele luni vor aduce aceste efective la 150.000 in urmatoarele saptamani.


Generalul american David Petraeus, care comanda trupele americane si ale NATO in Afganistan, a recunoscut marti la Kabul ca talibanii castiga teren, dar el considera ca numarul crescut de morti in randul militarilor straini este o consecinta a intensificarii efortului de razboi al Statelor Unite.

"Cred ca nimeni nu poate contesta faptul ca talibanii isi extind prezenta"
, a declarat generalul Petraeus.

"Numarul atacurilor lor a crescut si este manifestarea faptului ca ne-am intensificat in acelasi timp resursele si ca le luam adaposturile pe care si le-au construit in ultimii ani", a apreciat el.

"Si cand adaposturile inamicului sunt amenintate, el riposteaza. Am spus de mai multe ori in acest an ca va fi mai dificil" pentru fortele internationale, "inainte de a deveni mai usor"
, a adaugat generalul Petraeus.

Citeste si:
Rusia nu vrea prezență militară SUA sau NATO în apropierea...
Rusia nu vrea prezență...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.