Bulgaria apasa pedala de acceleratie pe ultima suta de metri inaintea raportului de tara. Apeleaza la specialisti in lupta contra IRA. Trage pe linie moarta 900 de magistrati. "Situatia din Bulgaria e asemanatoare celor din fostele republici sovietice", ne-a declarat un jurnalist bulgar. Bulgaria poate periclita integrarea Romaniei, crede Tariceanu.

Circa 900 de magistrati bulgari vor fi concediati, ca urmare a accelerarii reformei juridice din Bulgaria, a declarat ziarului "Financial Times" Gheorgi Petkanov, ministrul Justitiei.

Trasi pe linie moarta

Ei sint judecatori de instructie, iar Bulgaria va renunta la acest sistem. Majoritatea magistratilor concediati vor primi doar posturi administrative. Oficialul bulgar citat de publicatia britanica a comentat ca procurori si judecatori bulgari sint acuzati de luare de mita si de intirzierea si impiedicarea trimiterii in judecata sau a condamnarii unor membri ai gruparilor crimei organizate.

Saptamina aceasta va fi adoptat noul Cod de procedura penala, intr-o incercare de a imbuna Comisia Europeana ce trebuie sa-si prezinte Raportul de monitorizare pe 25 octombrie. Noul Cod va limita perioada de cercetare la doua luni. Petio Petkov, jurnalist de la Sofia corespondent al unor publicatii romanesti, ne-a spus ca "spre deosebire de Romania, Bulgaria se confrunta cu probleme foarte grave si complicate. Situatia din Bulgaria e asemanatoare celor din fostele republici sovietice. Circa 1.700 de atentate si explozii cu bomba au avut loc in perioada tranzitiei in Bulgaria. Romania nu a avut parte de asemenea evenimente".

Campania impotriva lumii interlope din Bulgaria a reinceput la sfirsitul lui august, dupa impuscarea unui presupus sef al Mafiei, una dintre cele 600 de crime comandate din ultimii 4 ani. La citeva ore dupa eveniment, ministrul bulgar de Interne a anuntat ca vor actiona in forta pentru a combate crima organizata. Saptamina trecuta, in Varna, un cunoscut avocat bulgar a fost asasinat.

Specialisti anti-IRA vin la Sofia

Comisia Europeana finanteaza un program PHARE prin care sint trimisi la Sofia politisti din Irlanda de Nord pentru a-i instrui pe colegii lor bulgari. Expertii irlandezi trimisi au o experienta de peste 30 de ani in protejarea magistratilor impotriva amenintarilor IRA. 3,7 milioane de euro vor intra in Bulgaria pentru protectia judecatorilor. Pina acum 12 magistrati au cerut protectie.

Tariceanu, speriat de bulgari

Premierul Tariceanu a spus ieri ca Romania ar putea avea probleme, dat fiind ca "decizia privind aderarea la UE va fi una comuna". El a subliniat ca Bulgaria se confrunta cu un nivel ingrijorator al crimei organizate si ca "trebuie sa manifestam solidaritate fata de vecini - care inainte erau in fata noastra - sa-i ajutam sa indeplineasca angajamentele, pentru a intra impreuna in UE".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.