Petrolul ar putea disparea din istoria omenirii mult mai repede decat se credea, iar companiile-gigant din domeniu trebuie sa investeasca urgent in alte suse de energie daca vor sa supravietuiasca pe piata energetica a viitorului, arata concluziile celui de-al 18-lea Congres Mondial al Petrolului.

Incheiat la Johannesburg, la sfarsitul lunii trecute, congresul a relevat ca, in 33 din cele 48 de tari ale lumii care detin rezerve notabile productia de titei scade, inclusiv in sase din cele 11 membre al OPEC. Consumul record inregistrat in 2004 nu anunta vremuri bune, desi neoficial se vorbeste ca tari precum Arabia Saudita, Irak si Rusia ar avea rezerve mult mai mari decat cele recunoscute. Cererea imensa a Chinei si Indiei, adaugata consumului sporit pe pietele traditionale, plus fenomene imprevizibile precum uraganele, violentele din Irak sau amenintarile recente ale Iranului ca nu va mai vinde titei Occidentului dau peste cap orice previziuni asupra momentului - se va instala penuria de petrol la nivel global.

Ceea ce se apreciaza aproape unamim este ca, dupa cresterea de preturi din ultimul an, nu va mai exista o descrestere notabila ca aceea care a survenit crizei petroliere din anii `70. In cea mai optimista varianta, ar mai exista suficient petrol pentru circa 100 de ani. In varianta cea mai ingrijoratoare, in cel mult 20-30 de ani discrepanta uriasa dintre cerere si oferta va face din petrol un produs de lux.

Varianta optimista - sursele alternative de energie vor inlocui la timp petrolul

La amintitul congres, mai-marii industriei petrolului s-au aratat convinsi ca trecerea la alte surse de energie se va face la timp pentru ca ritmul de crestere al economiei mondiale sa nu aiba de suferit. Energia solara, eoliana, geotermala si biocombustibilii au deja o cresterea anuala constanta de doi la suta. In China, 35 milioane de locuinte au apa calda exclusiv datorita energiei solare. In Norvergia si Suedia, inlaturarea dependentei de petrol este un obiectiv tangibil in urmatorii 20 de ani, deoarece energia reinnoibila ocupa deja 45, respectiv 25 la suta din piata acestor tari.

Investitiile in domeniu ale unor companii ca Shell, British Petroleum ori Mitsubishi, plus programele guvernamentale din Brazilia sau China pentru generalizarea biocombustibilor ar putea avea rezultate majore in mai putin de un deceniu. Daca toata energia electrica ar fi produsa altfel decat prin arderea combustibilor fosili, ulterior, dezvoltarea de vehicule pe hidrogen sau biocombustibili din plante si reziduuri organice ar fi mai usoara.

Varianta pesimista - inainte ca petrolul sa poata fi inlocuit, economia mondiala se va prabusi

Potivit "piramidei petrolului", teorie dezvoltata inca din 1956 de geologul companiei Shell, Marion King Hubbert, productia a urcat treptat pana in 2000, anul cu cea mai mare cantitate extrasa, iar acum descreste treptat. In 2020, productia va fi egala cu cea din 1980, in timp ce populatia Terrei va fi aproape dubla fata de acel an.

Comparatia cea mai frecventa pe care o fac analistii pesimisti este aceea cu corpul uman. In conditiile in care organismul nostru este 70 la suta apa, o deshidratare cu efecte mortale poate interveni si daca pierdem numai 10-15 la suta din apa din corp. Tot asa, chiar daca petrolul ar continua sa fie extras mai bine de un secol, in momentul in care cererea ar depasi oferta cu doar 10 la suta, economia mondiala s-ar prabusi.

Ca exemplu este data criza gazelor naturale din California de acum cativa ani, cand, la un moment dat, desi cererea a depasit cu numai cinci la suta oferta, preturile au explodat pana la 400 la suta. In plus, pesimistii avertizeaza ca extragerea uraniului pentru centralele nucleare, constructia de panouri solare, baterii cu hidrogen si turbine eoline inghite milioane de barili de petrol. Cu alte cuvinte, toate sursele alternative sunt de fapt "derivate" din petrol, iar civilizatia este condamnata la una dintre cele mai grave crize din istorie.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.