Sinagogile incendiate ieri in Fasia Gaza au constituit "un simbol al coloniilor ce-au stat, timp de 30 de ani, la baza unei umiliri cotidiene a locuitorilor acestui teritoriu", spunea ieri delegatul general al Autoritatii palestiniene in Franta, Leila Chahid.

Exprimandu-si, pe de alta parte, "regretul" pentru distrugerea celor 26 de salasuri de cult abanodnate o data cu evacuarea implantarilor evreiesti, Leila Chahid a afirmat ca "intreaga responsabilitate pentru acest dezastru revine guvernului israelian". "Este de la sine inteles ca nu puteam securiza aceste 26 de sinagogi", a explicat oficialul palestinian.

Oricum, in Fasia Gaza este sarbatoare. Intr-un gest care a dorit sa puncteze sfarsitul a aproape 38 de ani de coupatie, liderul palestinian, Mahmoud Abbas, s-a deplasat ieri intr-una din fostele colonii din regiune. "Soarele libertatii s-a ridicat deasupra Fasiei Gaza pentru prima data in ultimii 38 de ani dupa plecarea in zori a ultimului soldat israelian", proclama agentia oficiala Wafa. Prima consecinta tangibila a plecarii trupelor Tsahal - localnicii au putut folosi ruta ocolitoare ce leaga orasul Gaza, din nord, de Rafah, in sud. Armata israeliana a ocupat pana acum aceasta axa. In primele ore ale diminetii, miscarea radicala Hamas, care sustine ca evacuarea teritoriilor a fost posibila gratie atacurilor ei, a organizat o parada militara la Neve Dekalim, "fosta capitala" a coloniilor din Fasia Gaza.

In timp ce, la cativa kilometri departare, la Netzarim, palestinienii incepeau demolarea sinagogilor abandonate. Cateva ore mai tarziu, se auzeau si primele impuscaturi. Abbas a promis sa puna capat haosului in cel mult trei luni. De acum, este misiunea lui. Principala poarta spre sectorul Gaza dintre teritoriul isralian a fost inchis cu blocuri de beton, pe unul dintre ele putandu-se citi: "S-a incheiat o era".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.