Peste 15.000 de persoane din intreaga lume au luat parte la un sondaj BBC, fiind chemati sa raspunda la intrebarea ,Care este persoana cea mai indicata pentru a conduce un ipotetic guvern mondial?". Participantii urmau, de asemenea, sa desemneze o echipa de 11 persoane - inclusiv, fireste, ,seful" guvernului - care sa gestioneze treburile intregii planete.

Cele mai multe voturi le-a intrunit fostul presedinte sud-african, Nelson Mandela, cunoscut pentru toleranta sa rasiala, care a facut ca tranzitia de la apartheid la democratie sa decurga, contrar previziunilor, fara nici un fel de violente, astazi Africa de Sud fiind un model de conlucrare interrasiala.
Pe locul doi s-a situat ex-presedintele Americii Bill Clinton, caruia i s-ar potrivi, poate, functia de ministru de externe al planetei.

Doi lideri religiosi, Dalai Lama (locul 3) si arhiepiscopul sud-african Desmond Tutu (locul 8), au ocupat pozitii proeminente, Papa Benedict al XVI-lea clasandu-se, in schimb, abia pe locul 28. Printre primii 11 s-au numarat mai multi oameni de afaceri importanti: Bill Gates, presedinte al companiei de computere Microsoft (locul 6), cel mai mare bogatas al lumii, urmat de Steve Jobs, presedinte al companiei rivale Apple (locul 7), presedintele grupului britanic Virgin (inregistrari muzicale, telefoane mobile, transporturi aeriene etc.), Richard Branson (locul 9) si geniul finantelor, George Soros (locul 10), toti acestia putand gestiona treburile economice la scara planetara.

Probitatea financiara a jucat si ea un rol in optiunile participantilor la sondaj, directorul Bancii Federale de Rezerve din SUA, Alan Greenspan, ocupand locul 5. Marea surpriza a constituit-o plasarea pe locul 4 a omului de stiinta Noam Chomsky, unul dintre marii teoreticieni in domeniul tehnologiei informatiei, caruia ministerul stiintelor i s-ar potrivi ca o manusa. Echipa de 11 este completata de secretarul general al ONU, Kofi Annan, ocupant al ultimului loc.

George Bush, pe locul 43, devansat de... Fidel Castro

Din primii 11 (echipa guvernamentala) nu face parte nici o femeie, pozitia cea mai avantajoasa (locul 13) ocupand-o celebra militanta pentru drepturile omului, lidera opozitiei birmaneze, Aung San Suu Kyi, urmatoarea pe lista popularitatii fiind Hillary Clinton (locul 16), in vreme ce autoarea lui Harry Potter, scriitoarea J.K. Rowling, s-a situat pe locul 49. Oamenii politici au ocupat pozitii modeste. George Bush a trebuit sa se multumeasca cu locul 43, fiind devansat de... Fidel Castro (locul 36). Printre personalitatile incluse pe lista s-a numarat si Osama bin Laden (locul 70).

In fine, divertismentul si sporturile au ocupat si ele pozitii modeste. Cel mai bine plasat a fost solistul formatiei U2, Bono, in timp ce Kylie Minogue a ocupat locul 77, iar Jenifer Lopez s-a aflat spre coada listei (locul 92). Pele a ocupat locul cel mai bun (14) in randurile sportivilor, David Beckham avand surpriza sa se pomeneasca intr-un umilitor loc 72. Mai e nevoie sa spunem ca printre ,ministeriabilii" planetari nu se afla nici un roman?

"Guvernul planetar":

1. Nelson Mandela
2. Bill Clinton
3. Dalai Lama
4. Noam Chomsky
5. Alan Greenspan
6. Bill Gates
7. Steve Jobs
8. Desmond Tutu
9. Richard Branson
10. George Soros
11. Kofi Annan


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.