Atacurile din Bali au fost puse la cale de indivizi cu studii superioare, priceputi la explozibili si recrutarea de teroristi

Atacurile sinucigase produse sambata seara in insula indoneziana Bali au fost puse la cale de doi malaiezieni, cunoscuti pentru abilitatile lor diferite, dar complementare: unul este dr. inginer si expert in fabricarea bombelor, iar celalalt se pricepe foarte bine la colectarea de fonduri si la recrutarea de teroristi. Azahari bin Husin - cunoscut si sub porecla "Demolatorul", din cauza pasiunii sale pentru explozibili - si "Casierul" Noordin Mohamed Top sunt considerati personaje centrale ale gruparii teroriste Jemaah Islamiyah, acuzata de organizarea recentelor atentate soldate, potrivit unui bilant revizuit, cu 22 de morti.

Cei doi teroristi erau deja cautati pentru implicarea in atentatele produse in mai multe localuri de noapte din Bali, in 2002, soldate cu 202 morti, precum si pentru alte doua atacuri comise la Jakarta, in 2003 si 2004. Potrivit politiei indoneziene, cei doi au reusit sa scape ani intregi de capturare inchiriind locuinte ieftine in zone dens populate si asigurandu-se ca au mai multe rute pentru a scapa in caz ca ar fi incercuiti.

Antrenati pentru a ucide

Azahari, un inginer in varsta de 48 de ani, si Noordin, care are 35 de ani, erau apropiati ai fostului sef al Jemaah Islamyiah, Riduan Isamuddin. Acesta din urma, cunoscut sub pseudonimul Hambali, a fost capturat in Thailanda in 2003 si se afla in prezent in custodia SUA. Se presupune ca malaiezienii au preluat sefia gruparii.

Azahari, provenit din statul malaiezian Johor, a studiat ingineria mecanica la Universitatea Adelaide din Australia, iar apoi a obtinut un doctorat in Marea Britanie, in 1990. El a dobandit cunostinte despre fabricarea bombelor in 1999, in insula filipineza Mindanao, iar apoi in Afganistan, in 2000. Noordin, originar tot din Johor, este cunoscut pentru rolul sau de colector de fonduri pentru atacuri, dar si pentru talentul de a-i convinge pe adeptii gruparii sa devina atacatori kamikaze.

Identificati dupa capatani

Pe de alta parte, anchetatorii spera sa-i identifice rapid pe atacatorii kamikaze implicati in cele trei atentate din Bali, dupa ce au publicat in toate ziarele fotografii cu capetele acestora, culese de la locurile unde au avut loc exploziile. Cei trei atacatori au folosit centuri cu explozibili, burdusite cu piese metalice, pentru a creste numarul victimelor. Bombele le-au sfartecat trupurile, insa capetele au ramas relativ intacte.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.