Romania a preluat, sambata, pentru o luna, presedintia Consiliului de Securitate (CS) al Organizatiei Natiunilor Unite, in calitate de membru nepermanent. Este pentru a treia oara in ultimii 15 ani cand Romania preia acest mandat, insa importanta acestui eveniment este data de contextul discutiilor intense pe tema reformarii ONU. In plus, pe agenda acestei luni se afla dosare complicate, precum cel privind statutul provinciei Kosovo sau situatia politica din Orientul Mijlociu.

Pe durata acestui mandat, Romania doreste ca, in procesele de stabilizare postconflict, ONU sa coopereze cu organizatii regionale din lume, ca UE, NATO sau Comunitatea Statelor Independente. "Va fi pentru prima oara in istoria Consiliului de Securitate cand este concretizata intr-un text valoarea cooperarii dintre ONU si organizatiile regionale", a afirmat ministrul de externe Mihai Razvan Ungureanu, citat de televiziunea publica.

Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe, situatia din Transnistria nu se afla in prezent pe agenda de discutii. "Procedurile de functionare ale Consiliului de Securitate nu permit presedintelui acestuia sa includa in mod discretionar un subiect pe agenda forului ONU, iar acordul membrilor Consiliului de Securitate este necesar pentru abordarea unui subiect nou", se arata in comunicat.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.