Administratia separatista a Republicii Transnistria a acceptat includerea SUA si UE ca observatori la negocierile privind solutionarea crizei transnistrene. Seful Departamentului de externe de la Tiraspol, Valeri Litkai, a declarat ca UE si SUA au manifestat multa prudenta si au solicitat doar statutul de observatori, pentru a nu provoca un conflict de interese cu Rusia. Dupa o lunga perioada de stagnare, discutiile privind reglementarea conflictului transnistrean au cunoscut un oarecare progres, la recentele consultari de la Odessa.

Delegatia Republicii Moldova a acceptat reluarea negocierilor doar dupa ce Tiraspolul si partile mediatoare - Rusia, Ucraina si OSCE - au fost de acord ca la discutii sa participe si reprezentanti ai UE si SUA, in calitate de observatori. Ministerul roman de Externe considera ca noul cadru de negocieri ofera perspectivele cele mai bune pentru identificarea unei solutii viabile si durabile a conflictului transnistrean si precizeaza ca eforturile diplomatiei romane sunt concentrate pe operationalizarea si fructificarea acesteia.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.