Catalonia a facut primul pas catre autonomie

La mai putin de un an dupa ce Tara Bascilor s-a declarat gata sa se desprinda de Spania, cerand independenta si luptand pentru ea "cu arma in mana", parlamentul Cataloniei a aprobat un plan de transformare a regiunii in "natiune", primul pas catre autonomie.

Legea, aprobata cu 120 de voturi pentru si 15 impotriva, contine si un articol legat de "drepturile istorice" ale Cataloniei, ceea ce inseamna ca suprematia Constitutiei spaniole ar putea fi "detronata" de legislatia aprobata de parlamentul regional. O alta masura ce ar putea afecta economia Spaniei este dreptul autoritatilor regionale de a colecta taxele si impozitele de la populatie, urmand sa "plateasca" guvernului serviciile oferite de statul spaniol. Dezbaterea dinaintea votului a fost aprinsa si a dat dureri de cap premierului socialist Jose Luis Rodrigues Zapatero, despre care opozitia conservatoare spune ca se pregateste sa "balcanizeze Spania".

Pana la urma, seful guvernului de la Madrid a acceptat sa sustina, in parlament, planul votat de parlamentul catalan, dar a subliniat ca nu va accepta ca legea fundamentala a statului sa fie "amenintata". De altfel, Zapatero nu are alta alternativa, decat sa sustina planul catalan, pentru ca majoritatea sa parlametara se bazeaza si pe reprezentantii politici ai Cataloniei, formatiunea Esquerra Republicana de Catalunya putand sa-si retraga sprijinul si sa provoace o criza politica.

Catalonia este o regiune din nord-estul tarii, in care traiesc aproximativ sapte milioane de persoane si care este unul dintre "motoarele economice" ale Spaniei. 18% din Produsul Intern Brut este asigurat de aceasta regiune, "avocatii" unei eventuale separari sustinand ca ea contribuie mai mult la economia tarii decat primeste la schimb.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.