In exclusivitate pentru Adevarul, primul-ministru al Saxoniei Inferioare

Christian Wulff, primul-ministru al Landului Saxonia Inferioara si vicepresedintele Partidului Crestin-Democrat din Germania, se afla intr-o vizita oficiala in Romania. Politicianul se intalneste cu membrii guvernului roman si cu presedintele Traian Basescu, cu care va avea convorbiri pe teme politice. Primul-ministru Wulff este insotit de o delegatie formata din circa 40 de oameni de afaceri germani, care fie au deja investitii pe piata romaneasca, fie doresc sa cunoasca oportunitatile de afaceri in Romania. Din delegatia economica germana fac parte reprezentanti ai unor cunoscute companii precum Volkswagen, Continental sau E.ON, dar si cei ai unor companii medii.

- Mai multi colegi ai dumneavoastra din Partidul Crestin-Democrat german s-au pronuntat impotriva aderarii Romaniei la UE. Care este pozitia dumneavoastra?
- Atat Bundestagul, cat si Bundesratul s-au pronuntat clar in favoarea aderarii Romaniei la UE, iar semnarea Tratatului de aderare in primavara acestui an asigura perspectiva europeana tarii. Nu ar trebui trase concluzii pripite din pozitiile negative. Sunt convins ca timpul ramas pana la aderare va fi folosit eficient, pe de-o parte pentru aplicarea obligatiilor, pe de alta parte pentru inlaturarea scepticismului asupra viitoarei extin-deri a UE. De aceea, din punctul meu de vedere o discutie asupra faptului daca romanii ar trebui sa intre in Uniune este superflu.

- Credeti ca Romania ar avea nevoie de mai mult timp de pregatire - decat este prevazut in calendarul de aderare - pentru a fi suta la suta competitiva in UE?
- Ca Romania intra in UE este sigur, daca aceasta se va intampla la 1 ianuarie 2007 sau un an mai tarziu depinde de tara dumneavoastra. Romania a facut deja progrese importante in ceea ce priveste indeplinirea criteriilor de aderare. Daca Romania pastreaza acest ritm de reforme, nu vad ce ar putea sta in calea integrarii. Insa tara dumneavoastra poate face fata concurentei din cadrul Uniunii numai daca va indeplini toate criteriile de aderare.

- Daca raportul pe tara din 25 octombrie va evalua favorabil Romania, va ratifica Bundestagul Tratatul de aderare a Romaniei?
- Germania a sustinut tot timpul Romania pe drumul ei spre UE. Dati-mi voie sa va intreb: de ce s-ar schimba pozitia noastra daca Romania isi va duce procesul de reforme la bun sfarsit?

- Germania este cel de-al doilea mare investitor din Romania. Cat de bine primita este insa aderarea Romaniei la UE in 2007 de catre populatia Germaniei?
- Nu numai germanii sunt sceptici in privinta aderarii Romaniei la UE. Ultimul eurobarometru o dovedeste: cele 17 procente din austrieci si cele 28 la suta din germani care resping integrarea europeana a Romaniei se afla la coada listei europenilor sceptici. La mijlocul listei se afla francezii cu 43 la suta din populatie contra aderarii Romaniei, iar in varful listei euroscepticilor se afla suedezii cu 68 la suta din cetateni. Rezultatul acestui eurobarometru are mai mult de a face cu profunda nesiguranta a vesticilor cu privire la viitorul UE si cu problemele esentiale nerezolvate, legate de politica europeana in tarile-nucleu din Uniune. Oricum, extinderea spre Est a UE vine intr-un moment in care germanii au indoieli asupra conjuncturii economice. Sunt insa convins ca se va constientiza faptul ca investitiile germane in Romania reprezinta un castig pentru ambele parti. Ele creeaza locuri de munca nu numai in Romania, dar si in Germania, crescand competitivitatea produselor germane.

- Dumneavoastra ce ati face daca ati deveni cancelarul Germaniei?
- Nici nu se pune problema aceasta. Locul meu este la Hanovra. Tocmai am fost numit premierul Landului Saxonia Inferioara si doresc ca regiunea sa progreseze. Iar pentru acesta am nevoie de timp. Cat despre postul de cancelar, Partidul Crestin-Democrat are o candidata exceptionala, pe Angela Merkel.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.