Mahmoud Ahmadinejad, liderul iranian, a anuntat ca nu va mai exporta petrol daca Iranul va ajunge in fata Consiliului de Securitate al ONU. Consecinta: barilul de petrol ar atinge astronomicul pret de 110 dolari. Efectul: SUA sint dispuse sa mai acorde diplomatiei o sansa in dosarul iranian.

"Daca dosarul Iranului e trimis Consiliului de Securitate, noi vom raspunde in multe moduri, de exemplu oprind exporturile de petrol", a declarat presedintele Iranului intr-un interviu acordat simbata ziarului saudit "The Khaleej Times", citat de Reuters. El nu a precizat ce-ar putea insemna lucrul acesta, intrucit vinzarile de petrol reprezinta 80 la suta din valoarea exporturilor iraniene. Dupa opinia specialistului Hassan Abbasi, de la Centrul de Cercetari de Securitate fara Granite Ideologice, pretul petrolului ar putea ajunge la 110 dolari barilul.

Iranul este al patrulea mare producator mondial de petrol. Detine 10 la suta din cantitatea totala de titei din lume, cu o productie de patru milioane de barili pe zi. Amenintarile lui Ahmadinejad (foto) vin la citeva zile dupa altele de acest gen: reluarea procesului de imbogatire a uraniului, interzicerea accesului inspectorilor ONU, pedepsirea economica a Indiei si Japoniei pentru ca au votat in favoarea trimiterii Iranului in fata Consiliului de Securitate.

Frica pazeste petrolul

Ieri, Ahmadinejad a facut un pas inapoi. El a negat declaratiile, spunind ca "nu sint altceva decit niste inscenari". Mai mult, a comentat ca "nu a acordat niciodata vreun interviu ziarului saudit, nici oral, nici scris", informeaza Associated Press.

In ultimii ani, Germania, Marea Britanie si Franta au incercat sa determine Iranul sa renunte la ambitiile sale nucleare. Agentia Internationala a Energiei Atomice a adoptat in 24 septembrie o rezolutie prin care a cerut inaintarea dosarului nuclear al Iranului Consiliului de Securitate. Reactia SUA a fost foarte prompta, salutind decizia IAEA.

Tonul american s-a indulcit dupa recentele afirmatii ale liderului iranian, inalti oficiali SUA declarind ca ar prefera sa mai dea diplomatiei o sansa. "Noi vrem ca diplomatia sa functioneze... Iranul trebuie sa se reangajeze in negocieri... Ne gindim serios la optiuni diplomatice pentru Iran si Coreea de Nord", a sustinut Robert Joseph, subsecretar de stat pentru Controlul armamentului si securitatea nationala la Ambasada SUA din Abu Dhabi.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.