Comisia Europeana (CE) urma sa decida ieri, la Bruxelles, continuarea procedurilor disciplinare impotriva Greciei si Ungariei pentru incalcarea limitei deficitului bugetar stabilit de Pactul de Stabilitate pentru zona monedei unice europene. Executivul european urma sa confirme ca Budapesta si Atena risca sa fie sanctionate pentru ca nu au adoptat suficiente masuri pentru reducerea, in anul fiscal viitor, a deficitului bugetar. Conform Pactului de Stabilitate, tarile care au adoptat sau se pregatesc sa adopte euro, trebuie sa-si limiteze deficitul bugetar pina la pragul de 3% din PIB, in caz contrar riscind sa fie sanctionate financiar pentru consecintele pe care situatia bugetara nationala le poate avea asupra monedei unice. Decizia finala pentru impunerea penalitatilor, care pot ajunge la miliarde de euro, apartine Ecofin, consiliul ministrilor de Finante din UE.

CE urma sa opreasca ieri procedura disciplinara impotriva Poloniei, Cehiei, Slovaciei, Maltei si Ciprului, care au beneficiat de precedentul ce a eliminat riscul sanctiunilor pentru Franta si Germania. Cele doua mari economii ale zonei euro, care au incalcat trei ani la rind Pactul de Stabilitate, au reusit de fiecare data sa evite amenzile prin decizia Ecofin. CE nu a reusit sa impuna penalitati Parisului si Berlinului, nici dupa actiunea intentata la Curtea Europeana de Justitie.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.