Victor Ianukovici ameninta ca scrutinul de duminica, pe care il considera incorect, ar putea fi declarat invalidat

Situatia din Ucraina devine tot mai tensionata, pe masura ce repetarea turului al doilea al alegerilor prezidentiale se apropie. Temerile ca alegerile ar putea fi distruse printr-o campanie violenta organizata cresc o data cu trecerea timpului, mai ales ca exista informatii potrivit carora "criminali periculosi" care sustin actualul guvern au fost aprovizionati cu armament provenit de la o baza navala ruseasca din Crimeea.

Potrivit unui articol publicat de "The Independent" in editia electronica, Hryhoriy Omelchenko, un parlamentar al opozitiei din Ucraina, pretinde ca detine dovezi care arata ca aproximativ 300 de mitraliere Kalasnikov, precum si grenade si explozibili au fost date unor grupuri care au legaturi cu politicienii separatisti din estul tarii. Omelchenko, un fost ofiter KGB care a servit si in serviciul de informatii ucrainean, a precizat ca a primit informatiile de la anumiti ofiteri. "Intentia este de a folosi varsarea de sange pentru a perturba desfasurarea scrutinului atat de tare, incat sa fie declarat invalid", a declarat parlamentarul, care este presedintele Comisiei de lupta impotriva crimei organizate si coruptiei. Aceste afirmatii au fost, insa, negate de un purtator de cuvant al flotei rusesti de pe Marea Neagra, situata in peninsula ucraineana Sevastopol.

Convoi al opozitiei, blocat

In acelasi timp, premierul Victor Ianukovici l-a avertizat pe rivalul sau, Victor Iuscenko, ca scrutinul de duminica ar putea fi declarat invalid deoarece, spune el, modificarile aduse legii electorale priveaza milioane de votanti de drepturile lor. Intr-o declaratie inregistrata, difuzata de televiziunea publica marti seara, acesta a spus ca votul de duminica nu ar fi corect "din multe motive" si a cerut sprijin pentru eforturile partidului sau de a amenda noua legislatie. El s-a plans, in special, de restrictiile impuse asupra votului la domiciliu, motivand ca persoanele imobilizate nu isi pot exercita acest drept. De asemenea, Ianukovici a cerut autonomie economica mai mare pentru regiunile tarii si a adaugat ca Ucraina trebuie sa aiba relatii apropiate atat cu Rusia, cat si cu UE.

Declaratia lui a venit la scurt timp dupa ce, marti, suporterii sai au refuzat sa permita unui convoi format din 50 de masini ale opozitiei sa intre in Donetk. Confruntarea a subliniat inca o data diviziunea din aceasta tara fosta sovietica intre extinderea UE si revigorarea Rusiei. Convoiul cu steaguri portocalii a fost blocat, la aproape doi kilometri de intrarea in orasul industrial, de circa 300 de masini impodobite cu bannere alb-albastre, culoarea campaniei lui Ianukovici. In timp ce acestia claxonau, convoiul s-a retras, indreptandu-se spre Harkov, un alt oras din estul tarii, unde sprijinul pentru candidatul opozitiei este mai ridicat. "Nu putem permite hoardei portocalii sa intre in Donetk", a spus un suporter al actualului premier, referindu-se la culoarea campaniei lui Iuscenko. De cealalta parte, Olena Honchak-Kaskiv, care calatorea cu convoiul orange, si-a exprimat dezamagirea. "Donetk-ul a demonstrat ca nu este ca restul Ucrainei", a precizat ea.

Boicotarea portocalelor

La randul sau, Victor Iuscenko a sustinut un discurs de campanie, miercuri seara, la scurt timp dupa manifestatia organizata la Kiev cu scopul de a atrage zeci de mii de suporteri. Insa mitingul a marcat si o luna de la declansarea celebrei "revolutii portocalii" care, potrivit Itar-Tass, a determinat chiar boicotarea portocalelor de catre tabara adversa. Astfel, la Odesa, directorii a patru orfelinate au refuzat portocalele pe care le-au primit ca donatii de Craciun. Asociatia Oamenilor de Afaceri de la Odesa a anuntat ca a cumparat 200 kilograme de portocale pentru copiii din patru orfelinate, dar directorii acestora le-au refuzat, urmand instructiunile administratiei scolilor. Directorul unei scoli pentru copii cu deficiente de auz si-a exprimat surpriza ca oamenii de afaceri au trimis portocale in locul dulciurilor pe care le-au trimis in anii trecuti.

Printr-un gest conciliant, presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin, a anuntat ca nu-si pune nici un fel de probleme daca Victor Iuscenko va deveni seful statului ucrainean, anunta RIA Novosti. "Sefii vin si pleaca, insa poporul ucrainean ramane. Eu il cunosc pe Iuscenko. Ca si Viktor Ianukovici, el a fost prim-ministru si am colaborat bine cu el. Si Iuscenko, ca si Ianukovici, a facut parte din echipa lui Kucima, deci, n-am nici un motiv sa-mi fac probleme", a declarat liderul de la Kremlin la conferinta de presa din Germania, raspunzand la intrebarea jurnalistilor daca Putin nu considera ca victoria lui Iuscenko va reprezenta o infrangere pentru el si pentru Rusia. Presedintele rus a mai afirmat ca este gata sa coopereze cu viitorul presedinte al Ucrainei, indiferent daca acesta va fi liderul opozitiei, Victor Iuscenko, sau premierul Viktor Ianukovici. Declaratia facuta de Putin marti, in Germania, este prima recunoastere din partea presedintelui rus a faptului ca va accepta victoria opozitiei ucrainene, dupa ce, initial, isi exprimase sprijinul deschis pentru actualul premier.

Acuzatii grave la adresa SUA

In timpul unui briefing la Kiev, candidatul la presedintia Ucrainei, Viktor Ianukovici, a reiterat ideea ca hotararea Curtii Supreme privind anularea rezultatelor celui de al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale a fost o decizie politica adoptata sub presiunea strazii. El a acuzat Statele Unite ca ar fi stimulat si finantat "revolutia portocalie". Comentand aceste afirmatii, ambasadorul SUA la Kiev, John Herbst, a raspuns ca "este adevarat ca, in comparatie cu John Kerry si George Bush, Iuscenko si Ianukovici au milioane de sustinatori, insa alegerile din America s-au desfasurat cinstit si transparent, pe cand in Ucraina au fost sub orice critica". In ceea ce priveste repetarea turului doi al alegerilor prezidentiale din Ucraina, SUA asteapta rezultate mai concludente comparativ cu scrutinul precedent. In acest sens, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Richard Boucher, a precizat ca America spera ca rezultatul scrutinului sa reflecte in mod real vointa ucrainenilor.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.