Potrivit deciziei unui tribunal japonez, premierul Junichiro Koizumi (foto) a incalcat Constitutia Japoniei cand a vizitat un memorial al victimelor razboiului, insa analistii considera ca aceasta nu-l va impiedica sa-si continue pelerinajele anuale care au infuriat China si Coreea de Sud.

Potrivit Reuters, verdictul coincide cu speculatiile privind intentia lui Koizumi de a vizita sanctuarul Yasukuni din Tokyo pana la sfarsitul acestui an, fapt care ar inrautati relatiile deja tensionate cu oficialii de la Beijing si Seul.

Monumentul, care onoreaza memoria a 14 criminali de razboi, alaturi de milioane de alte victime, este vazut de multi drept un simbol al militarismului care a condus la invadarea de catre Japonia a unei parti importante din continentul asiatic, la inceputul secolului XX. Judecatorul Masaharu Otani, de la Inaltul Tribunal din Osaka, a precizat ca vizitele lui Junichiro Koizumi la sanctuar au fost acte oficiale si au incalcat principiul separarii religiei de stat, reglementat prin Constitutie.

Cu toate acestea, magistratul a respins cererea de despagubire a reclamantilor. Premierul s-a aratat uimit de decizia curtii, precizand ca, potrivit verdictelor anterioare, vizita sa nu a fost neconstitutionala.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.