Ziarista Judith Miller de la prestigiosul cotidian New York Times a fost eliberata dupa aproape trei luni in care a stat in inchisoare, pentru ca a refuzat sa-si dezvaluie sursele de informatie. Desi stransa cu usa de procurorul Patrick Fitzgerald, Miller preferase sa respecte codul deontologic jurnalistic si sa infrunte consecintele pentru acest gest - inchisoarea, decat sa-si incalce promisiunea de confidentialitate.

Joi, ea a acceptat sa depuna marturie in cadrul anchetei asupra scurgerii de informatii de la Casa Alba, care a dus la deconspirarea unui agent secret al CIA - actiune considerata delict federal. Judith s-a hotarat insa sa coopereze cu investigatorii si sa depuna marturie in fata instantei numai dupa ce a primit "dezlegarea" din partea persoanei care ii destainuise informatiile. Jurnalista a dezvaluit ca aceasta sursa a lasat clar de inteles ca nu mai sunt valabile angajamentele de confidentialitate, ca poate depune marturie si ii poate dezvalui numele.

Surprinzator, numele pe care toata America se astepta sa-l pronunte Judith nu a fost cel al consilierului presedintelui Bush - Karl Rove, ci Lewis "Scooter" Libby, seful de personal al vicepresedintelui Dick Cheney. Acesta este cunoscut de publicul american mai ales pentru acuzatiile ca ar fi fabricat impreuna cu Dick Cheney "probe" care sa faciliteze invazia Irakului, printre care cea potrivit careia un agent de-ai lui Saddam Hussein s-ar fi intalnit cu liderul teroristilor care au comis atentatele de la 11 septembrie 2001. Conform unor surse apropiate anchetatorilor, Judith Miller s-a intalnit cu Lewis Libby pe 8 iulie 2003, dupa care au mai luat legatura telefonic.

Astfel a ajuns jurnalista in posesia unor informatii despre un agent CIA sub acoperire, Valerie Plame, insa materialul despre aceasta nu a mai fost niciodata publicat. Spre deosebire de jurnalistul Matthew Cooper de la Time, inculpat initial in acelasi dosar, dar caruia conducerea publicatiei i-a dezvaluit sursele (respectiv, Karl Rove, consilier prezidential), conducerea New York Times a declarat de la bun inceput ca este solidara cu hotararea lui Judith Miller de a nu-si deconspira sursa.

Procurorul Patrick Fitzgerald, care a instrumentat cazul, a incercat sa gaseasca dovezi ca anumite persoane din administratia americana au dezvaluit aceste informatii strict secrete presei. Se pare ca in cazul jurnalistului de la Time, Karl Rove a dezvaluit aceste informatii intentionat, intrucat sotul doamnei Wilson (fost ambasador al SUA in Irak) facuse in public anumite aprecieri critrice la adresa administratiei Bush. In mod normal, aceasta fapta fiind considerata delict federal, vinovatii sunt pasibili de ani grei de inchisoare, insa procurorul a declarat ca inca nu este in masura sa aprecieze daca vreo persoana din administratia Bush va fi sau nu pusa sub acuzare.

Teoria unei razbunari impotriva sotului agentei CIA poate fi acreditata si de faptul ca ambele "cartite" fac parte din oamenii de casa ai familiei Bush (amandoi, atat Rove, cat si Libby au lucrat atat pentru George W. Bush, cat si pentru Bush senior), drept pentru care este destul de putin probabil ca amandoi sa-si fi tradat liderul.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.