Moscova avertiza fostele state sovietice in care au avut loc "revolutii portocalii" ca vor trebui sa plateasca pentru gazul rusesc preturi europene. Drept urmare, prima vizita externa a noului premier ucrainean a fost in Rusia.

Iuri Ehanurov, noul prim-ministru al Ucrainei, s-a intilnit ieri cu Vladimir Putin si cu premierul Mihail Fradkov, la Moscova. "Rusia e principalul nostru partener", a declarat Ehanurov la prima sa vizita in strainatate. Spre deosebire de predecesoarea sa, el e vazut de presa ucraineana ca fiind mult mai apropiat de Rusia.

Miza discutiilor o constituie pretul gazului rusesc livrat catre Ucraina. Kievul intentioneaza sa cumpere in continuare gaz rusesc cu 50 de dolari metrul cub. Moscova, in schimb, doreste sa-si schimbe politica fata de fostele state sovietice pro-occidentale, amenintindu-le cu preturi europene. Adica 100 de dolari metrul cub. Iar asteptarile pentru 2006 sint si mai sumbre, pretul urmind sa ajunga la 160 de dolari, potrivit agentiei RIA Novosti.

Ehanurov, economist, in virsta de 57 de ani, a fost numit de presedintele ucrainean Viktor Iuscenko dupa ce a demis cabinetul Iuliei Timosenko. Primele sale declaratii in calitate de premier s-au referit la garantarea proprietatii private. "Re-privatizarea s-a incheiat", a subliniat Ehanurov, marcind ruptura cu politica dusa de "printesa gazului". Timosenko a spus ca circa 3.000 de contracte de privatizare ar trebui revazute, dupa cum informa "MosNews".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.