Toata Germania este cu ochii pe Dresda, unde maine va avea loc un scrutin partial care poate fi determinant in privinta dificilelor negocieri pentru formarea guvernului, dupa ce alegerile parlamentare de acum doua saptamani nu au impus un castigator clar.

Rezultatul votului din acesta circumscriptie nu va putea schimba decat marginal raportul de forte din Bundestag, unde Uniunea Crestin Democrata-Uniunea Crestin Sociala (CDU-CSU) a Angelei Merkel (foto stanga) detine 225 de locuri, iar Partidul Social-Democrat al lui Gerhard Schroeder (foto dreapta), doar 222. In cel mai rau caz pentru CDU, aceasta formatiune poate pierde un mandat parlamentar. Pe de alta parte, o victorie a CDU-CSU ar fi lovitura psihologica finala, care ar putea provoca retragerea lui Schroder. In schimb, in cazul unei victorii a SPD, actualul cancelar si-ar intari pozitia in negocierile cu adversarii.

Nimeni nu se astepta, probabil, in urma cu doua saptamani, ca cele 219.397 de voturi din capitala Saxoniei sa cantareasca atat de greu in negocierile post-electorale. Alegerile au fost amanate din cauza mortii, in plina campanie electorala, a candidatului partidului neonazist NPD, Kerstin Lorenz, victima a unui atac cerebral.

Negocierile pentru formarea guvernului treneaza de doua saptamani, dupa ce alegerile parlamentare nu au impus un castigator clar. Atat Angela Merkel, cat si Gerhard Schroeder se ambitioneaza sa conduca un cabinet de mare coalitie, care sa grupeze CDU/CSU si SPD. Totusi, in presa si in mediile politice se vorbeste din ce in ce mai mult de o renuntare a lui Schroeder, situatie in care presedintele SPD Franz Muntefering ar deveni vicecancelar, intr-un guvern condus de Angela Merkel. Cotidianul "Suddeutsche Zeiting" pariaza chiar pe un anunt public al lui Schroeder lunea viitoare, cand Germania sarbatoreste 15 ani de la reunificare.

Pana una alta, rezultatul scrutinului de la Dresda este greu de prognozat, candidatul CDU, Andreas Lammel, si cel al SPD, Maries Volkmer, fiind "umar la umar".

Pe ultima suta de metri, Angela Merkel i-a cerut din nou, ieri, lui Gerhard Schroeder, sa renunte la functia de Cancelar inainte de a incepe orice negocieri in vederea formarii unui guvern de coalitie, relateaza presa germana. "Sunt doua reguli. Prima este ca cea mai mare forta politica dintr-o coalitie are prerogativa de a prezenta un cancelar. Cea de-a doua este ca fiecare forta politica ia deciziile privind persoanele in mod suveran", explica ea cotidianului regional "Sachsische Zeitung". Merkel a dat asigurari ca negocierile cu Partidul Social-Democrat (SPD) nu vor incepe decat dupa luarea unei decizii in legatura cu viitorul cancelar. Discutiile "vor debuta numai daca este prezenta baza necesara pentru incredere", a precizat presedintele Uniunii Crestin-Democrate (CDU).

In acelasi ziar, Gerhard Schroeder ii raspunde ca problema viitorului cancelar trebuie sa faca parte din negocieri, afirmand ca refuza ultimatumurile.

"Nu putem spune ca negocierile vor incepe numai indata ce vom face concesii", declara cancelarul intr-un alt interviu.

In toiul acestei aprige dispute politice, circa un sfert dintre germani, mai precis 23 la suta, doresc ca functia de cancelar federal sa fie detinuta de alta persoana decat Gerhard Schroeder sau Angela Merkel, potrivit unui recent sondaj de opinie. 77 la suta dintre cei chestionati resping o "solutie de tip israelian", care presupune impartirea functiei de cancelar intre Schroder si Merkel, asa cum s-a intamplat in Israel, in perioada 1984-1988, cu Likudul si cu Partidul Muncii.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.