Tarul Putin rivalizeaza cu printul saudit Abdullah in privinta resurselor de petrol aflate la dispozitie. Gazprom, controlata de Kremlin, a preluat 72,6 la suta din actiunile Sibneft, al cincilea mare producator de petrol din Rusia.

Cea mai mare tranzactie din istoria Rusiei a intarit pozitia Kremlinului pe piata petrolului. Pretul achizitiei a fost de 13 miliarde de dolari. Roman Abramovici, miliardarul rus aflat in exil la Londra, va primi aproape 80 la suta din aceasta suma. Abramovici cumparase Sibneft cu doar o suta de milioane de dolari.

Robinetul petrolului e la Kremlin

O treime din productia ruseasca de petrol va fi sub controlul administratiei lui Putin. Aceasta pentru ca, inca din 2002, Dmitri Medvedev, seful administratiei prezidentiale, este si presedintele Consiliului Director de la Gazprom. Compania rusa rivalizeaza pe piata de energie doar cu Aramco din Arabia Saudita, cel mai mare producator de petrol din lume. Din acest motiv, unii analisti l-au comparat pe Putin cu printul saudit Abdullah. Controlul Kremlinului asupra a peste 30 la suta din petrolul rusesc va reface mult din influenta mondiala pe care Moscova a pierdut-o dupa destramarea URSS, comenteaza Reuters. O prima miscare in acest sens a avut loc la inceputul lunii septembrie, cind Gazprom a avertizat Georgia ca va opri livrarile de gaz ieftin si va trece la preturi europene.

Fara straini

"Daca Sibneft s-ar fi vindut prin licitatie internationala, s-ar fi obtinut un pret mult mai mare", a comentat Bill Browder, seful celui mai mare fond de risc din Rusia. Moscova nu intentioneaza sa-si deschida insa piata catre investitori straini. Din contra. Duma de Stat va adopta un set de masuri pentru a restrictiona investitiile straine in anumite sectoare considerate strategice.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.